Petak, 26. travnja 2024.

FOTO: I Podravina je imala svoju Nessie, a zvala se ‘dravska neman’

Od velikog broja različitih mitskih bića koja su dio narodnih vjerovanja u koprivničkoj Podravini, posebno su zanimljiva ona koja obitavaju u vodi. Naši su stari govorili o zmijolikim čudovištima prekrivenima ljuskama koja se kriju u dubokim, mutnim vodama rijeke Drave i prozvali ih ‘dravskim nemanima’.

Upravo su dravske nemani i druga vodena bića iz mitova i legendi Podravine bili tema predavanja koje je u sklopu projekta Drava Art Biennale 2017. održala etnologija Marija Mesarić i koje je u Galeriju Koprivnica sinoć privuklo brojne zainteresirane.

>> Više o mitskim bićima Podravine pročitajte ovdje

Rijeka Drava ispod površine je mutna i štošta se u njoj može kriti. Snimio Marko Posavec (arhiva).

Vjerovanja o čudesnim mitskim bićima i stvorenjima dio su predodžbi Podravaca o životu i svijetu. Zabilježena su kao dio istraživanja nadnaravnog, narodnih vjerovanja i tradicijskog svjetonazora koprivničke Podravine. Poticaj za istraživanja koja je ovom prilikom predstavila Marija Mesarić jest upoznavanje načina na koji su vodena bića doživljavali stanovnici Podravine, kakav su odnos imali prema njima te jesu li još danas dio predodžbe o životu i svijetu.

Osim predavanja, Muzej grada Koprivnice pripremio je i izložbu slika Ivana Andrašića, domaćeg autora koji u svom radu često, povezujući tradiciju i suvremeno, propituje i tematizira rijeku Dravu i vodu općenito.

zatvori