Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

VINKO EVAČIĆ Prvak Hrvatske u motokrosu nastavlja očevim i djedovim putem

Mladi Koprivničanac Vinko Evačić, prvak Hrvatske u supekros klasi B 250, prije nekoliko dana dobio je jednokratnu financijsku donaciju od Grada Koprivnice. Mladi sportaš, rodom iz Reke, dobio je 5.000 kuna u svrhu sufinanciranja njegovog natjecanja u motokrosu u 2017. godini.

Zbog specifičnosti sporta novac mu je itekako potreban. Gorivo, potrošni materijali, maziva i potrebna oprema nisu jeftini i sigurno je da će mu ova donacija pomoći.

Osamnaestogodišnji učenik koprivničke Gimnazije Fran Galović ljubav prema ovom sportu naslijedio je od oca i djeda. Kaže da ga su ga uvijek privlačili motori i adrenalin koji možeš osjetiti vozeći ih.

— Motokros sam počeo voziti 2011. godine, a ovo će biti moja druga aktivna sezona. Oduvijek su me privlačili motori i jednostavno sam htio nastaviti putevima oca i djeda. Trenutno vozim za Moto klub Karas Team iz Kozarevca te za Kreator Racing Team za koji sam potpisao ove godine. Jako sam sretan zbog toga jer je to jedan od najjačih timova u Hrvatskoj i čast mi je biti njihov član — rekao nam je Vinko.

Kako bi dolazio do što boljih rezultata Vinko svakodnevno trenira, a snalazi se kako može.

— Malo dalje od moje kuće je jedna privatna staza koju smo sami mi prijatelji napravili i na kojoj treniram. Gledam da sam barem dva puta tjedno na motoru i da imam treninge vezane isključivo za motocross, a ostale dane sam ili u teretani ili trčim, vozim bicikl ili plivam. Puno mi pomaže trener Alen Marošević koji brine o mojoj fizičkoj spremi. Naravno, sve moram uskladiti sa školskim obavezama.

U svojoj, za sada, kratkoj karijeri ima impresivne rezultate.

— Do sada sam vozio dvanaest utrka prvenstva Hrvatske u klasi 250 i u svima sam bio prvi. Posebno bih istaknuo utrku u Jastrebarskom gdje se osim našeg prvenstva vozila i međunarodna utrka. U konkurenciji vozača iz susjednih zemalja, na puno jačim motorima, u jednom trenutku sam imao ukupno prvo mjesto u rukama i to mogu istaknuti kao možda i najbolju svoju utrku do sada.

Vinko nije propustio pozvati sve zainteresirane da se okušaju u ovom adrenalinskom sportu.

— Meni bi stvarno bilo drago da se pojave “neki novi klinci”. Da pogledaju kako to izgleda, pogotovo kada se pogleda uživo. Ja sam spreman svakom pomoći ukoliko to želi, dati mu savjet, olakšati mu kako da napravi prve korake. Naravno, veliko je to odricanje. Treba uskladiti školu, obaveze i treninge, ali s druge strane, barem meni, sport je to koji mi pruža veliko zadovoljstvo, sreću i adrenalin.

Mladom Vinku uskoro kreće sezona. Kaže da će na utrkama prvenstva Hrvatske ponovno loviti prva mjesta i najsjajnija odličja. Ipak, najveći cilj mu je nastup na Europskom prvenstvu na stazi u Jastrebarskom što bi bio u njegovoj mladoj karijeri najveći uspjeh do sada. Kako nam je rekao, želi iz dana u dan sve više napredovati i odlaziti i na natjecanja u inozemstvo gdje će voziti protiv boljih vozača i tako skupljati dragocjeno iskustvo.

S obzirom na odricanje i trud koji ulaže, sigurni smo da ćemo mladog sportaša uskoro gledati na postoljima velikih prvenstava i s ponosom govoriti da je još jedan dečko iz susjedstva uspio u sportu.

zatvori