Petak, 26. travnja 2024.

IMAMO DOBITNIKA U novom romanu Marka Gregura saznajte sve o predizbornim spletkama u staroj Koprivnici

Roman koprivničkog književnika Marka Gregura “Kak je zgorel presvetli Trombetassicz” ovih je dana izašao iz tiska. Pisan je na podravskom kajkavskom s primjesama predgajskog pravopisa, što ga čini jedinstvenim i, prema riječima urednika Krune Lokotara, “dvostruko heretičnim za suvremenu hrvatsku književnost”.

Primjerak romana osvojio je Bojan Koštić. Čestitamo!

Radnja se zbiva u Koprivnici u drugoj polovici 17. stoljeća, u doba Zrinsko-Frankopanske bune. Magistrat, odnosno gradska uprava spletkari s ciljem pobjede na predstojećim izborima.

— Radnja romana ima više pravaca, međutim glavna nit je da roman prati nekoliko likova. Prvi od njih je službenik u magistratu, odnosno gradskoj upravi, Paulus Aytich koji je zapravo i pripovjedač romana i koji prati vrijeme pred izbore. Uz njega, u romanu se dakako pojavljuje i gradski sudac Trombetassicz i gradski fiskus Nicolaus Natulia koji se pripremaju za nadolazeće lokalne izbore, izbore za gradskog suca. Uz to, pripremaju određene projekte i može se reći da rade uobičajene stvari u funkcioniranju grada kao što se to radi i danas — pobliže nas je upoznao s romanom sam autor.

“Kak je zgorel presvetli Trombetassicz” je povijesno-politička satira, a Gregur kaže da zasluge, što ga je uopće krenuo pisati, idu koprivničkom povjesničaru Hrvoju Petriću.

— Zahvaljujem mu na tome, ali i što mi je dao knjige i niz podataka da mogu ući u 17. stoljeće jer je teško pisati o nečemu takvome kad nemate dovoljno informacija. Uz to što je povijesni, roman dakako prati i suvremenu zbilju. Mislim da je to, ako mogu to tako reći, dodatna vrijednost, da unatoč tome što čitamo nešto što je povijesno, ipak odgovara sadašnjosti. Umjetnost mora pratiti suvremeni život i u tom je slučaju zanimljivija i lakše dolazi do čitatelja — kaže Gregur.

Najnoviji roman Marka Gregura javnosti će biti predstavljen 15. ožujka u koprivničkoj Knjižnici.

zatvori