Četvrtak, 2. svibnja 2024.

NIŠTA OD PEDIJATRIJE Ulagat će se u opremu i dnevnu bolnicu

Koprivnička Opća bolnica Dr. Tomislav Bardek trabala bi iduće godine dobiti magnetsku rezonancu. MR je postao zlatnim standardom radioloških dijagnostičkih postupaka i nužan je za postizanje standarda koji je za koprivničku bolnicu zacrtala aktualna uprava, ali i koji su se pokazali kao prioritet s obzirom na potrebe bolesnika.

Njegova nabavka košta oko pet do šest milijuna kuna i bit će dijelom investicijskog održavanja, odnosno zanavljanja opreme koje je moguće jer je završila otplata desetgodišnjeg kredita za izgradnju zgrade interne.

Riječ je o gotovo 8,5 milijuna decentraliziranog državnog novca godišnje, koji se u pravilu koristi za investicijska ulaganja i opremanje. Da će taj novac itekako dobro doći ilustrirao je ravnatelj dr. Mato Devčić ocijenivši da je prošle godine u rujnu, kad je preuzeo dužnost ravnatelja, situacija s opremom bila granično zabrinjavajuća.

Razlog tome je trend višegodišnjeg nekonzistentnog opremanja, za kojega ne krivi svoju prethodnicu, SDP-ovu Sandru Sinjeri.

Najviše od tog novca, čak 5,3 milijuna kuna, uprava je predvidjela za zanavljanje radiološke opreme čiji je prosjek starosti trenutno između 8 i 12 godina.

Dominantni prioritet je, kaže Devčić, nabavka novog digitalnog rendgen uređaja u djelatnosti hitne medicine, koji košta 1,8 mil kuna. U planu je i nabavka novog UZV aparata za Odjel radiologije, pokretnog rendgen uređaja za Jedinicu intenzivnog liječenja, potom dijagnostičkog uređaja – takozvanog celuka za potrebe operacijskog programa traumatologije te niza drugih uređaja i opreme koje je potrebno zanoviti.

Snimio Marko Posavec.

U planu je i zamjena cijevi na postojećem CT uređaju. Ostatak novca, oko 3,2 milijuna, namijenjen je nabavci opreme za desetak drugih bolničkih djelatnosti.

Dobra je vijest i da će končano u ponedjeljak proraditi i mamograf. Bio je u kvaru još od lanjskog svibnja jer bolnica nije imala novca za njegov popravak. Stoga u Koprivnici nije bilo moguće ni provoditi preventivne preglede iz javno zdravstvenog programa sprečavanja raka dojki. Za hitne slučajeve, umjesto koprivničkog, pacijenticama su na raspolaganju bili mamografi u Đurđevcu i Križevcima.

Veliki investicijski ciklus: 36 milijuna za dnevnu bolnicu, odustalo se od izgradnje odjela pedijatrije

Ovo zanavljanje poglavito dijagnostičke opreme samo je dio velikog ciklusa investicijskog ulaganju u koprivničku bolnicu.

Kao što smo već ranije objavili, Devčićev tim kreirao je i program dvogodišnjih ulaganja mahom u uređenje dnevne bolnice. Ministarstvo zdravstva dalo je zeleno svjetlo za koprivnički projekt težak 36 milijuna kuna, a za petanestak dana bit će gotova i prijava kojom će tražiti potporu iz EU fondova.

U planu je uređenje oko 4.000 kvadrata bolničkog prostora za potrebe dnevne bolnice iz devet zdravstvenih službi. Bit će uređene u glavnoj bolničkoj zgradi i fizički povezane s akutnim odjelima. Iznimka su dnevne bolnice neurologije i psihijatrije za koje će se dograditi paviljon u vrijednosti 20 milijuna kuna.

Uz ulaganje u uređenje prostora i nabavku potrebne opreme, ova će investicija omogućiti i mnogim visokoobrazovanim medicinskim sestrama i tehničarima te liječnicima da uvelike napreduju u svom poslu. A što je najvažnije, istakao je ravnatelj Devčić, od svega će najviše profitirati pacijenti koji će potrebnu zdravstvenu uslugu dobiti tijekom samo jednog dana boravka u bolnici.

Da su te potrebe sve učestalije i veće, pokazali su trendovi korištenja upravo ovakvih usluga liječenja u protekle tri godine.

Zanimljivo je da se u koprivničkoj bolnici odustalo od izgradnje novog odjela pedijatrije. Razloge je pojasnio ravnatelj Mato Devčić:

– Svi brojčani pokazatelji i naše promišljanje upućuju na to da u ovom času nema nikakvih argumenata za pedijatriju kao izdvojen projekt. Realno uzimajući u obzir financiranje zdravstvenog sustava u RH, nemamo izvor koji bi mogao pratiti izgradnju pedijatrije koji se proteklih godina spominjao i promovirao. A ulaganje u dnevne bolnice svakako je dodana vrijednost za tu djelatnost. Osim toga u razgovoru s kolegama i voditeljicom te djelatnosti Majom Toth Mršić došli smo do zaključka da je i ovakvo ulaganje veliki pomak za tu kliničku disciplinu. Možemo reći da će pedijatrija imati jedno novo lice i za 28 mjeseci će pomak biti itekako vidljiv.

Za one koji se pribojavaju da u koprivničkoj bolnici neće biti biti dovoljno mjesta za takozvane akutne bolesnike koji moraju ostati na liječenju nekoliko dana, podatak da se ti akutni kreveti smanjuju za 10% u korist dnevnobolničkih, koje u žargonu zovu foteljama.

I na kraju, Mato Devčić ima ozbiljnu ambiciju realizirati najavljene projekte. Vrlo je jasno odbacio špekulacije javnosti o mogućim mu političkim ambicijama:

– Nemam namjeru 2017. godine kandidirati se za izvršnu funkciju, ne ulazim u generalnu politiku i namjeravam ostati ravnatelj koprivničke bolnice.

zatvori