Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Nova Ulica hrvatske državnosti imat će manje parkirnih mjesta, ali i pametnu rasvjetu i senzore za poledicu

Radovi na rekonstrukciji Ulice hrvatske državnosti napreduju planiranim tijekom. Jedna od najfrekventnijih gradskih ulica nakon završetka radova obogatit će se, između ostalog, biciklističkom stazom i novom javnom rasvjetom, a uredit će se i parkirališta te pješačke površine.

— Prema nekakvim novim trendovima, širinu ulicu smo smanjili sa šest na pet i pol metara i s time nastojimo maknuti vozila iz centralnog dijela grada i smanjiti brzinu kretanja vozila. Nauštrb toga izgrađene su pješačko-biciklistička staza sa zapadne i pješačka staza s istočne strane — rekao nam je viši stručni suradnik za građenje u gradskom Odjelu za izgradnju grada Nino Štubljak.

Ulica hrvatske državnosti će nakon rekonstrukcije imati i manje parkirnih mjesta. — Rekonstruirat ćemo i parkirališta kod Doma mladih i ispred Porezne. Doći će do manjeg smanjenja parkirnih mjesta, ono je neznatno, nekih pet parkirnih mjesta manje u odnosu na postojeće stanje. No, ulica obiluje parkirališnim površinama pa se to neće ni osjetiti.

Snimio Marko Posavec.

Sadašnja javna rasvjeta zamijenit će se visokoučinkovitim LED rasvjetnim tijelima. Osim same prometnice, novim svjetlima obasjat će se i pješačke površine oko Robne kuće, Doma mladih i na parkiralištima koja se rekonstruiraju. Njome će se, kaže Štubljak, moći i upravljati: — … sve u cilju osiguravanja optimalne osvijetljenosti i smanjenja svjetlosnog zagađenja, smanjenja troškova održavanja i električne energije.

Uz to, mijenjat će se i podzemna infrastruktura što je uobičajeno kod rekonstrukcija ulica.

Prva pametna ulica u Koprivnici, kako je najavljuju iz gradske uprave, bit će na ponos Koprivničancima, rekao je nakon današnjeg obilaska radova zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić. — Svi pješački prijelazi ostaju, senzori će upozoravati na nailazak pješaka, bit će postavljene LED bljeskalice da se može zamijetiti da dolaze. Senzorima za stvaranje poledice na tlu podizat ćemo sigurnost svima onima koji prometuju tom ulicom, a implementirat ćemo još neka rješenja za koja vjerujem da će biti na zadovoljstvo naših građana i da ćemo na ulicu biti ponosni.

Podsjetimo da će Grad i Koprivničke vode za rekonstrukciju ulice izdvojiti oko pet milijuna kuna.

zatvori