Srijeda, 1. svibnja 2024.

‘ČITAJ MI’ Uključite se u akciju i poklonite slikovnice djeci koja ih nemaju

Na Dječjem odjelu koprivničke Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” sve do utorka, 14. veljače, provodi se akcija “Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj”.

Ovom akcijom knjižničari u Hrvatskoj obilježavaju Međunarodni dan darivanja knjiga povodom kojeg su organizirali akciju prikupljanja slikovnica za potrebite. Pozivaju se svi građani, mali i veliki, da sudjeluju u ovoj akciji i daruju očuvane slikovnice koje će Knjižnica proslijediti ustanovama koje brinu o dobrobiti djece.

— Akcija je međunarodnog karaktera, provodi se u više zemalja uz Međunarodni dan darivanja knjiga, 14. veljače. Knjižnica se ovoj akciji priključila i prijašnjih godina. Odaziv je bio zadovoljavajući, a slikovnice smo proslijedili u male knjižnice u Centar za pružanje usluga u zajednici Svitanje, zatim u male knjižnice u pedijatrijskim ordinacijama, prošle godine i u jednoj novoj maloj knjižnici koju smo otvorili u Dječjem vrtiću Igra. Isto tako proslijeđene su i izvan Koprivnice, u Osnovnu školu u Drnju i isto tako u vrtić u Drnju koji polazi dosta djece romske populacije koji kod kuće nemaju toliko slikovnica — rekla nam je knjižničarka Dječjeg odjela koprivničke Knjižnice Danijela Petrić.

Akcija se provodi u sklopu kampanje “Čitaj mi” koja promiče čitanje od najranije dobi. Naime, istraživanja su pokazala da svako treće dijete u Hrvatskoj nema ni jednu slikovnicu. Kako bi se to promijenilo, i naša se Knjižnica uključila u ovu akciju.

— Prošle smo godine prikupili oko 170 slikovnica, ove godine nešto skromnije pa pozivamo sve građane da nam se priključe i da svojim najmlađima pokažu koliko je važno i lijepo darivati drugima — govori knjižničarka Danijela Petrić te upozorava da je siromaštvo u ranoj dječjoj dobi dosta često te ostavlja trajne i neizbrisive posljedice na zdravlje, obrazovanje i sveukupni razvoj djeteta.

Slikovnice možete odnijeti na Dječji odjel Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” do 14. veljače u radno vrijeme knjižnice – od 8 do 19 sati.

zatvori