Nedjelja, 5. svibnja 2024.

FOTO Kako se slavilo Vincekovo kod Steve Šimunovića u Borovljanima

Vinogradari i vinari 22. siječnja slave svog nebeskog zaštitnika – sv. Vinka. Popularno Vincekovo, dakako, obilježava se i diljem vinorodne Podravine čiji su pitomi brežuljci i obronci Bilogore gotovo obrasli vinogradima, a brojni Koprivničanci slobodno vrijeme provode u svojim ‘goricama’.

Vincekovo je uz Martinje najvažniji vinogradarski praznik. Smatra se da je upravo toga dana “službeni” početak godišnjeg vegetativnog ciklusa vinove loze, što znači da će, s približavanjem toplijeg vremena, sokovi ubrzo poteći trsom, a vinogradari si čestitaju novu vinogradarsku godinu uz želje da bude što sretnija i rodnija.

Kako taj važan datum valja primjereno obilježiti, vinogradari na Vincekovo odlaze u gorice gdje će prigodnom ceremonijom zaželjeti uspješnu predstojeću berbu. Kaže se da svaki vinogradar na Vincekovo obavezno mora u gorice, bez obzira na to kakvo bilo vrijeme, te na trseve objesi kobasice kako bi i grožđe bilo tako lijepo i zdravo. Trs zalije starim vinom uz riječi:

Dragi Bog
čuvaj trsa mog
evo Ti zrelog vina
da bu dobra godina.
Oblake razmakni
sunce primakni
mraza zgoni
na tuču zvoni.
Se bum obdelal
da bi v jesen popeval
rozgvu si bum zel
i vu vodu del.
Sv. Vincek pokaži svetu
kak bu vu novom letu.

Potom s trsa odreže nekoliko rozgvi i, ako mu se posreći, odreže rozgve s trsa srednje rodnosti te ih stavlja u času s vodom na prozor. Vodu povremeno mijenja, a nakon dva-tri tjedna rozgva propupa i pokazuje listove i cvijet. Po tome se vidi kako je trs prezimio i je li se “grožđe” smrznulo, po čemu zna kakvu rezidbu valja primijeniti. Neki vinogradari nakon toga po vinogradu razbacaju češnjak kako bi lozu zaštitili od bolesti.

Također, kaže se da na Vincekovo ne valja biti sam u vinogradu ili u klijeti. Ako se okupi više pajdaša, svaki za uspomenu dobije po jednu grančicu trsa. Tu je, naravno, i ručak te pjevanje tradicionalnih napitnica.

Uz pajdaše, vinsku kapljicu, prigodnu ceremoniju i ugodno druženje Vincekovo je proslavljeno i u Borovljanima u goricama čiji je vlasnik predsjednik koprivničke HVIDR-e Stevo Šimunović.

— Skupili smo se mi dečki iz vojske i iz rata, odnosno iz koprivničke HVIDR-e kojima je Stevo predsjednik, a bili su tu još Zrilić, Pavlović, Juršetić, Ignjatović i još neki skupa sa mnom, izvanstranačkih političkih istomišljenika, koji se inače povremeno družimo. Ne smijemo zaboraviti neizostavnog Međaša Kihasa koji je ustvari šef ‘celoga brega’ i koji je vodio glavnu riječ i obavio blagoslov — ispričao nam je Miroslav Blažek-Kina koji je cijelo druženje zabilježio svojim fotoapratom.

Kako je izgledalo Vincekovo u Borovljanima, pogledajte u priloženoj galeriji fotografija.

zatvori