Petak, 17. svibnja 2024.

Živahna veljača Umjetničke škole: Evo što sve pripremaju i gdje će nastupati

Koprivnička Umjetnička škola ‘Fortunat Pintarić’ sprema se za javnim produkcijama i natjecanjima bogatu veljaču. Drugo obrazovno razdoblje započelo je sa siječanjskim natjecanjem u Sloveniji dok najveći broj natjecanja tek slijedi.

— Od 17. do 19. veljače održava se Natjecanje mladih glazbenika u Križevcima koje ove godine dobiva međunarodnu notu te obuhvaća tambure, klavir i solfeggio. Vjerujem da ćemo u sve tri kategorije imati svoje predstavnike — rekla nam je ravnateljica škole Ariana Šandl.

U veljači slijedi i već tradicionalni ‘Porečki tirando – Međunarodno natjecanje za gitariste i violiniste’ gdje su gitaristi koprivničke škole već stekli status izrazitih favorita. — Već godinama se natječemo na ovom natjecanju i osvajamo prve i druge nagrade. Radi se o našoj klasi gitarista koja postiže vrhunske rezultate — kaže ravnateljica Šandl.

Tu je i ‘Mladi Padovec’, dugogodišnje natjecanje koje se održava u Novom Marofu, gdje su polaznici Umjetničke škole ‘Fortunat Pintarić’ dosta zastupljeni, ove godine poglavito s Odjelom klavira.

Ariana Šandl. Snimio Marko Posavec.

— Jedan od ciljeva glazbenog obrazovanja je da se učenici pripremaju za natjecanja. Ujedno je to i presjek rada i profesorima da vide gdje su u Hrvatskoj u svojoj klasi i kako se radi. Prilika je to i da djeca čuju ostalu djecu jer su sva natjecanja otvorenog tipa tako da se mogu međusobno slušati — govori ravnateljica Šandl.

Umjetnička škola u veljači nastavlja i s redovnim nastupima u Domu mladih. — Redovna djelatnost su naše javne produkcije koje su otvorenog tipa za sve zainteresirane, one koji možda žele vidjeti što se radi u Glazbenoj školi i možda potencijalne učenike koji se žele upisati ove školske godine. Radi se o redovnim terminima 9., 15. i 23. veljače u Domu mladih od 18 sati. Sve su produkcije otvorene za sve koji nas žele doći poslušati. Najavljujem sad već i tradicionalni koncert pod maskama koji ćemo imati 23. veljače — poziva ravnateljica Šandl.

Treba spomenuti i da se Odjel suvremenog plesa Umjetničke škole, zajedno s gitaristima i klaviristima, priprema za regionalno natjecanje koje u veljači priprema Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga.

— Natjecanja u prvom redu znače promociju grada i škole na, nazovimo to, karti klavirista. Koprivnica je postala jedan glazbeni centar. Najviše smo poznati po natjecanjima gitarista i puhača gdje već imamo jedan respektabilan status — zaključuje ravnateljica Šandl.

zatvori