Petak, 26. travnja 2024.

Što se zapravo zbiva u OŠ Sveti Petar Orehovec

Učenici Osnovne škole Sveti Petar Orehovec nuždu vrše u šatoru izvan škole zbog pukotina koje su se pojavile na školskoj zgradi i zbog kojih je dio zgrade zatvoren.

Riječ je o priči koja je posljednjih dana podigla puno prašine u medijima i zbog koje je Koprivničko-križevačka županija medijima danas uputila priopćenje o kronologiji događanja.

Kao osnivač OŠ Sveti Petar Orehovec, Županija je službenu obavijest o pukotinama zaprimila od ravnatelja škole – Stjepana Lučkog – krajem kolovoza 2016., odnosno prije samog početka školske godine.

Nakon toga na teren su izašle županijske stručne službe koje su potvrdile stanje, ali i činjenicu kako nema opasnosti za daljnji nastavak nastave. U listopadu je Županija angažirala ovlaštenog statičara koji je napravio stručni pregled te su započeli geotehnički istražni radovi s ciljem utvrđivanja pravog uzroka nastanka pukotina koji su potvrdili da je riječ o klizištu, stoji u priopćenju.

Nakon toga je župan sa suradnicima obišao školu te održao sastanak s ravnateljem, načelnikom Općine, članovima školskog odbora i roditeljima te je, radi sigurnosti djece, donijeta odluka da se zatvori taj dio zgrade i nastava organizira na drugačiji način te napravi mobilni sanitarni čvor.

“U takvim uvjetima djeca do danas polaze školu, iako smo roditeljima ponudili i mogućnost prijevoza djece u druge škole, što su odbili. Naravno da nam je žao djece koja koriste mobilni sanitarni čvor na -10, ali nažalost takve vremenske uvjete nismo mogli planirati”, stoji u priopćenju.

U ovom trenutku Koprivničko-križevačka županija ima potpisan Ugovor o izradi glavnog i izvedbenog projekta rekonstrukcije zgrade OŠ Sveti Petar Orehovec s ovlaštenom tvrtkom koji će se izraditi u roku 60 dana, prema projektnom zadatku nadležnog UO za obrazovanje. Nakon izrade potrebne dokumentacije krenut će se u daljnju proceduru natječaja odnosno odabira izvođača radova.

Prema preporuci struke ovaj dio zgrade će se srušiti, tehničkim zahvatima utvrditi to zemljište i izgraditi tih 400 kvadratnih metara koji sada nedostaju (dvije učionice i sanitarni čvor).

“Komunikacija s ravnateljem škole i načelnikom Općine odvija se gotovo na dnevnoj bazi te su svi upoznati sa aktivnostima osnivača odnosno Županije po ovom pitanju, tako da su neprihvatljive izjave ravnatelje o mogućnosti da ih Županija ‘ne zaboravi'”, stoji u priopćenju iz Županije.

Naposljetku, župan Koren prije desetak dana inicirao je sastanak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja na kojemu se, između ostaloga, razgovaralo i o ovoj hitnoj situaciji. Župan je tražio da se i Ministarstvo financijski uključi u rješavanje ovog problema, ali povratna informacija zasad nije stigla u Županiju.

zatvori