Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

Znate li da se većina dječjih autosjedalica ne koristi ispravno?

U posljednje dvije godine na području Koprivničko-križevačke županije u sklopu preventivne akcije ‘Siguran prijevoz djece u vozilima’ proveden je velik broj edukativnih predavanja s ciljem edukacije roditelja o važnosti korištenja sigurnosnog pojasa i pravilne upotrebe autosjedalica.

Naime, dosadašnja istraživanja pokazala su da se čak 70 do 80 posto dječjih autosjedalica ne koristi ispravno, a u Hrvatskoj se taj postotak kreće oko 90 posto. Time se zanemaruje podatak da pravilan smještaj djece u autosjedalici smanjuje rizik od ozljeda i za više od 90 posto. Ovome treba dodati i podatak da su u posljednje dvije godine na području Policijske uprave koprivničko-križevačke djeca sudjelovala u ukupno 104 prometne nesreće.

Preventivna akcija “Siguran prijevoz djece u vozilima” pokrenuta je 2014. godine na inicijativu Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave koprivničko-križevačke, a provodi se u suradnji sa Savjetom za sigurnost prometa na cestama naše županije, tvrtkom BeSafe i Udrugom RODA. Edukacije o sigurnom prijevozu djece do sada su provedene u rodilištima i dječjim vrtićima, gradskim knjižnicama, bazenima, u sklopu roditeljskih sastanaka, na tečajevima za trudnice, na info-točkama u sklopu pojedinih preventivnih akcija u prometu te na besplatnim pregledima ispravnosti autosjedalica na području cijele Policijske uprave. Također, održano je edukativno predavanje na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske u dječjem vrtiću u Rovišću.

O kvaliteti provođenja raznovrsnih aktivnosti u sklopu ove preventivne akcije govori i osvojeno 2. mjesto za „Najbolji projekt sigurnosti lokalne zajednice“ u sklopu 8. regionalne konferencije o sigurnosti gradova 2016. godine.

Provođenje aktivnosti preventivne akcije „Siguran prijevoz djece u vozilima“ nastavlja se i tijekom ove godine, a u planu je proširiti aktivnosti i na područje Policijske uprave virovitičko-podravske.

zatvori