Petak, 26. travnja 2024.

POTVRĐENO Labudovi na Šoderici ugibaju od ptičje gripe

Ptičja gripa razlog je prošlotjednih uginuća labudova na Šoderici. Potvrdio je to Dravi.info predstojnik Uprave Centra za peradarstvo Veterinarskog instituta u Zagrebu dr. sc. Vladimir Šarec.

I dok je influenca potvrđena kao uzrok uginuća, stručnjaci još uvijek rade na utvrđivanju njenog podtipa. Predstojnik Šarec ističe da je trenutno najbitnije da ova ptičja gripa nije opasna za ljude.

Kako je riječ o divljim pticama, ne poduzimaju se nikakve mjere već stručne službe svoj rad usmjeravaju na prevenciju gospodarske štete u peradarstvu.

Zasad još uvijek nismo dobili službeno priopćenje iz Uprave za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede, no u ovakvim slučajevima obično se mjere poduzimaju u krugu od tri kilometra od mjesta na kojemu je uočena bolest.

Doznajemo da je ptičja gripa kod divljih ptica trenutno uočena na osam lokacija pa predstojnik Šarec smatra da je područje cijele sjeverne Hrvatske ugroženo. I dok veliki uzgajivači peradi znaju kako postupati, malima koji uzgajaju perad za vlastite potrebe zasad slijedi tek naredba da drže svoje životinje u zatvorenom, što od danas vrijedi za cijelu Hrvatsku.

Osobito se to odnosi na guske i patke koje su poveznica između divljih ptica nositelja virusa gripe i domaćih kokoši. Ovakva bi situacija mogla trajati tijekom zimskih mjeseci, kad su idealni uvjeti za virus influence. Službenih uputa za naše područje još uvijek nema, osim već spomenute naredbe Ministarstva da se perad drži u zatvorenom.

Također doznajemo da je ovlašteni veterinar Veterinarske stanice Koprivnica Ratimir Juršetić dao nalog da se ponovo obiđe područje Šoderice, ne bi li se našle nove uginule životinje. Zasad nemamo informacija o novim uginulim labudovima, no postoji mogućnost i da je njihove lešine prekrio snijeg.

zatvori