Petak, 3. svibnja 2024.

Dolazi nam sve više gostiju, a sve više ih odlučuje i prenoćiti

Nastavljen je višegodišnji rast broja dolazaka turista i noćenja u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Prema podacima županijske Turističke zajednice, u protekloj je godini u odnosu na 2015. broj dolazaka povećan za 3%, a broj noćenja za 22%. Broj dolazaka domaćih turista ostao je na razini 2015., dok je broj dolazaka stranih turista porastao za 7%. U protekloj godini zabilježen je i rast broja noćenja domaćih turista i to za 16%, kao i rast broja noćenja stranih turista i to za čak 30%.

— Zadovoljni smo jer iz godine u godinu postoji trend rasta. Postajemo sve prepoznatljivija i zanimljivija destinacija na kontinentu. Tu treba reći i da smo mi, ako govorimo o broju noćenja, jedna od rijetkih ili čak jedina županija koja nema topličkih kapaciteta. Brojevi rastu, a nemamo ni jedne toplice koje bi povećale broj dolazaka i noćenja — rekao nam je viši stručni suradnik županijske Turističke zajednice Krešimir Blažek.

Najviše ljudi došlo je i noćilo u Koprivnici. Posjetilo nas je skoro devet i pol tisuća, a prespavalo gotovo 22 tisuće ljudi. U odnosu na 2015. godinu to je 4% manje dolazaka, ali i 11% više noćenja.

Da je takva brojka za kontinentalni turizam i više nego dobra, smatra direktor gradske Turističke zajednice Renato Labazan:

— Za kontinentalni, nerazvijeni turizam to su dobri rezultati. Razlog njima zasigurno leži u Renesansnom festivalu i te bi brojke bile i puno veće s obzirom na to da znamo da je prošle godine Renesansni festival uz naše kapacitete popunio i one u okolnim općinama i gradovima od Ludbrega do Đurđevca.

No, Labazan ističe da kod nas na kontinentu turizam nije glavni čimbenik ovih pokazatelja.

— Najčešće su to neki poslovni tokovi jer noćenja u našim smještajnim kapacitetima, pogotovo u hotelima, ovise o posjetima koji su inicirani zbog poslovnih razloga.

Što se pak tiče drugih gradova u županiji, značajniji porast zabilježen je u Križevcima – u prošloj godini tamo je bilo 24% više dolazaka i 49% više noćenja. Đurđevac pak bilježi porast broja dolazaka za 3% te broja noćenja za 22%.

zatvori