Utorak, 7. svibnja 2024.

Petar Lukačić putuje u Dansku gdje će svijetu predstaviti koprivnički TEDx

Koprivničanac Petar Lukačić sudjelovat će na ovogodišnjoj međunarodnoj konferenciji knjižničarstva u Danskoj pod nazivom Next Library. Naime, ovaj knjižničar Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ jedan je od šestero stipendista ovogodišnje konferencije izabranih u konkurenciji od stotinjak prijavljenih.

Stipendisti su izabrani zbog knjižničarskih primjera dobre prakse koje su provodili u svojim sredinama, a naš Petar sudionicima će prenijeti iskustva vezana uz TEDxKoprivnicaLibrary.

— Kao jedan od stipendista održat ću izlaganje o programu TEDxKoprivnica Library, o našoj konferenciji koja se posljednje tri godine odvija u Koprivnici — kazao nam je Petar. — Ona je prepoznata kao nešto posebno i važno u knjižničarskom svijetu i izabrana je, uz one stipendista iz Afrike i s Karipskog otočja, za jednu od tema izlaganja.

Podsjetimo, koprivnička Knjižnica bila je prva knjižnica u Europskoj uniji koja je pokrenula takav vid konferencija, a u te tri godine održano je sedam konferencija s govornicima i tri projekcije govora.

Osim prenošenja naših iskustava, Petar se nada da će na konferenciji steći i nova znanja koja će biti na korist Koprivničancima i korisnicima naše Knjižnice:

— S obzirom na to da će se festival održati u Dokk1, knjižnici u Aarhusu koja je proglašena najboljom knjižnicom u protekloj godini i koja sadrži svu najnoviju tehnologiju za kojom mi težimo u našem skučenom prostoru i težnji za novom zgradom knjižnice, nadam se da ću sve viđeno, kao i stečena znanja, jednog dana uspjeti primijeniti u novom prostoru koprivničke Knjižnice.

Next Library okuplja knjižničare, inovatore i donositelje odluka iz cijelog svijeta i ljude koji žele pomicati granice, donositi promjene i pomagati učenje u 21. stoljeću i trajat će od 11. do 14. lipnja.

zatvori