Petak, 3. svibnja 2024.

Porez na studentska primanja podigao veliku prašinu, Tamara Kralj: ‘Zaradiš nešto sam pa ti država to uzme’

Koprivnički Studentski centar jučer nas je izvijestio o novim pravilima oporezivanja studentskih zarada. Prema novom Zakonu o porezu na dohodak, koji je u primjeni od 1.1.2017. godine, studenti preko svojih studentskih ugovora od ove godine mogu zaraditi tek 15 tisuća kuna, a da im država privremeno ne uzme dio te zarade. Kako bi se shvatila veličina ovih promjena, najbolje je to usporediti s brojkom od 50 tisuća kuna, koliko je do sada bio limit za neoporezivi primitak za rad preko učeničkih i studentskih udruga.

Priča je u međuvremenu dobila pomalo neočekivan nastavak, ali jučer je podigla na noge studentsku populaciju širom Hrvatske, pa tako i Koprivničanku Tamaru Kralj, studenticu na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu koja radi nekoliko studentskih poslova:

— S obzirom na to da živim u samostalnom kućanstvu, meni tih 15 tisuća kuna godišnje nikako nije dovoljno kako bih se sama financirala. Pričamo o 1.250 kuna mjesečno na 12 mjeseci što čini 15 tisuća kuna. Platiti stanarinu i režije te trošiti na hranu i ostale životne potrepštine je s toliko novaca mjesečno nemoguće.

Ustupio UMKo.

Istovremeno, pomaknula se i granica kada studenti prestaju biti porezna olakšica svojim roditeljima. Dok su do sada studenti mogli zarađivati do 13 tisuća kuna kako bi imali pravo na tu povlasticu, od ove godine mogu zaraditi do 15 tisuća kuna, a da njihovi roditelji ne gube pravo na smanjenu osnovicu poreza na dohodak, potvrdili su nam iz koprivničke Porezne uprave.

Međutim, treba imati na umu da u taj iznos ulaze i gradska stipendija i županijski kredit, koji ne ulaze u iznos koji se oporezuje jer su neoporezivi. Drugim riječima, studenti koji tijekom ove kalendarske godine imaju primitke manje od 15 tisuća kuna, bilo da se radi o plaći preko Student servisa ili stipendijama, mogu biti uzdržavani članovi roditelja, čime roditelji ne gube pravo na smanjenje poreza. Prema Zakonu o porezu na dohodak, roditelji će u slučaju prekoračenja tih 15 tisuća morati svaki mjesec platiti nešto više poreza, ali ne i studenti jer oni nisu porezni obveznici.

Navedeno nam je potvrdio voditelj podružnice koprivničkog Student servisa Bojan Patrčević: — Radi se o tome da se limit digao do 15 tisuća za uzdržavane članove obitelji sa 13 tisuća koji je bio prošlih godina i da se porez obračunava na zaradu veću od 15 tisuća. Ali, s druge strane, studenti imaju pravo na povrat poreza iduće godine u kolovozu.

Nakon što studenti prekorače granicu od 15 tisuća kuna, svaka sljedeća plaća će im biti oporezivana s čak 24 posto uz dodatak prireza, ovisno o stopi prireza u gradu koji je prebivalište studenta. Koprivnica ima nultu stopu prireza, za razliku od, primjerice, Varaždina, gdje je stopa prireza 10 posto. No, država će studentima vratiti sav taj novac i to kao povrat poreza u kolovozu 2018. godine. Iznos nakon kojeg student ne ostvaruje to pravo prema novom je zakonu 60.600 kuna dok je do sada limit studentske zarade do koje se ona nije oporezivala bio 50 tisuća kuna. Dakle, država vam neće vratiti novac koji vam je oduzela ako prijeđete limit od 60.600 kuna.

Tamara u tome ne vidi smisao. — Mogu ja plaćati porez i mogu dobiti povrat poreza, ali ne vidim svrhu u tome da ja kao studentica moram plaćati porez ako se tek školujem da postanem radnik koji će jednog dana doprinositi državi i plaćati taj porez. Tu se sad radi o principu ‘uzmem ti pa vratim’. Govorimo o ponosu da si u mogućnosti zaraditi nešto sam, ali onda ti država uzme taj novac jer si eto radio kako bi si olakšao studiranje i pomogao roditeljima.

Ustupio UMKo.

No, prije nego što je nezadovoljstvo eskaliralo dalje od on-line peticija i pisama Vladi, priopćenjem se oglasila i Porezna uprava. Na kraju dana, kažu iz Porezne, došlo je do svojevrsnog “šuma u komunikacijskom kanalu”. Studenti, naime, više neće imati 50.000 kuna godišnjeg oslobođenja kao dosad, već 5.050 kuna mjesečnog oslobođenja, što godišnje daje gore spomenutih 60.600 kuna.

Pojednostavljeno, mjesečni primici studenata do 5.050 kuna neće biti oporezivani, a ukoliko im ukupni godišnji primici ne prelaze iznos od 60.600 kuna, sav eventualno plaćeni porez i prirez na dohodak prilikom isplata primitaka iznad 5.050 kuna mjesečno bit će im vraćen nakon godišnjeg obračuna.

“Detaljna razrada odredbi navedenog Zakona bit će propisana novim Pravilnikom o porezu na dohodak koji je u izradi i bit će donesen u roku od 90 dana”, najavljuju, pomalo zbunjujuće, za kraj iz Porezne uprave.

zatvori