Nedjelja, 19. svibnja 2024.

NOĆ MUZEJA Kada padne mrak zavladat će glazba, umjetnost i povijest

Sve je spremno za jubilarnu 10. koprivničku Noć muzeja. Koprivničanci će večeras na pet različitih lokacija moći posjetili i razgledati šest različitih izložbi te uživati u osam koncerata.

Kako smo već najavili, tema ovogodišnje Noći muzeja je Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo” pa ćemo se u Koprivnici prisjetiti naših glazbenih velikana poput Fortunata Pintarića i Tome Šestaka.

— Što se tiče izložbenog dijela, treba reći da smo obuhvatili tri prostora u Koprivnici — rekao je ravnatelj koprivničkog Muzeja Robert Čimin. — To je prvo Muzej grada Koprivnice gdje ćemo u prizemlju predstaviti 35 godina Folklornog ansambla Koprivnica. U suradnji s njihovom voditeljicom Nadom Šešić odlučili smo se prikazati njihov rad i povijest, a sve to kroz same narodne nošnje i vizuale koji obuhvaćaju sve ono što su doprinijeli u Koprivnici.

Jednom od glazbenih majstora Koprivnice Tomi Šestaku bit će posvećena izložba na prvom katu koprivničkog Muzeja, dok će u Franjevačkom samostanu, tamo gdje to i pripada, biti postavljena izložba o Fortunatu Pintariću. Nakon večernje mise u crkvi sv. Antuna Padovanskoga Natalija Imbrišak izvest će njegova djela na crkvenim orguljama.

— U Galeriji Koprivnica bit će postavljene dvije izložbe. Jedna je iz našeg fundusa i tiče se Fedora Malančeca i ciklusa crteža i koncertnog života. Pored toga, imamo Sašu Huzjaka gdje ćemo predstaviti koncertnu fotografiju međunarodne scene Hrvatske i Slovenije i koji su to veliki koncerti obilježili taj prostor u zadnjih deset godina — navodi Čimin.

U hlebinskoj Galeriji bit će postavljena izložba na kojoj će biti prikazane ‘veselice’ u naivnoj umjetnosti, a Noć muzeja upotpunit će svojim izvedbama bend Ogenj. Kao i do sada, do Hlebina je osiguran besplatan prijevoz autobusom u oba smjera. Polazak će biti u 21 sat ispred koprivničkog Muzeja, a povratak iz Hlebina planiran je za 22:45.

Na cjelovečernjem koncertu u Sinagogi nastupit će pak Folklorni ansambl Koprivnica, učenici Umjetničke škole „Fortunat Pintarić“, Tamburaško društvo „Tomo Šestak“, Jazz klub, Letarg i Udruga gitarista klasične gitare Allegro. Program Noći muzeja počinje u 18 i trajat će do 1 sat iza ponoći, a podsjetimo i da je, kako to i priliči u Noći muzeja, ulaz na sva događanja besplatan.

Također, svi zainteresirani od 19:30 u Le Petit Caféu moći će se podsjetiti na sve programe i sadržaje suvremene umjetnosti koji su tijekom 2016. godine održani u Galeriji Koprivnica, AK galeriji i Kulturno-kreativnom centru Pixel. Riječ je o gotovo 30 izložbi, performansa, predavanja i video-projekcija koji Koprivnicu čine, usprkos svemu, izrazito dinamičnim galerijskim i umjetničkim punktom na kulturnoj karti Hrvatske. Bit će predstavljeni i novi video radovi Vlaste Delimar, Milana Božića, Marijana Molnara i Vlatka Vinceka, a publika će imati priliku prolistati (i uzeti) kataloge i publikacije svih izložbi suvremene umjetnosti održanih u 2016. godini u Koprivnici.

Cijeli program večerašnje Noći muzeja pogledajte ovdje.

zatvori