Utorak, 21. svibnja 2024.

Uz prvu obljetnicu smrti Mare Bareze: Koprivnica više nema takvu ženu

Prikazivanjem dokumentarnog filma ‘Mara Bareza – koprivnička darovateljica’ večeras će biti obilježena prva obljetnica smrti ove poznate Koprivničanke. Program je organizirala Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata ’91. čiji je predsjednik Mladen Pavković ujedno i scenarist 30-minutnog filma što će biti prikazan u koprivničkom Kinu Velebit.

Opće je poznato da Mara Bareza slovi za veliku humanitarku. Pomagala je mnogima, malim i velikim ljudima, no vjerojatno će najviše ostati zapamćena kao žena koja je tijekom Domovinskog rata organizirala prikupljanje pomoći u sjevernoj Hrvatskoj i slanju konvoja put Slavonije – Osijeka, Vinkovaca, Vukovara. Zabilježeno je da je prikupila 250 kamiona hrane, lijekova, vojne opreme i oružja za hrvatske vojnike. U tome ju nisu spriječile ni neprijateljske službe ni granate, a nakon rata svesrdno je pomagala u obnovi porušene Hrvatske.

To je zapisano. A što je ostalo u memoriji njenih suvremenika, Dravi.info je ispričao publicist Mladen Pavković:

— Mara Bareza je bila jedna od prvih žena sudionica Domovinskog rata. Za nas hrvatske branitelje bila je i junakinja Domovinskog rata. Djelovala je na humanitarnom planu. Zaslužila je da u Osijeku ne samo imenuju ulicu po njoj već i da joj podignu spomenik. Bila je vrlo uspješna dugogodišnja djelatnica Belupa i godinama je svojim radom promovirala Belupo i Podravku diljem Hrvatske. To je žena iznimnih zasluga.

Film o Mari Barezi snimila je Hrvatska televizija. Pavković, ujedno scenarist filma, prisjetio se da to nije bilo nimalo lako jer Mara isprva nije pristajala da se o njoj snima dokumentarac. A u 30 minuta, koliko traje film, naravno da nema dosta toga, pojasnio je Pavković:

— U filmu nisu dovoljno istaknute njezine zasluge jer je Mara bila dosta skromna. Iako svatko od nas ima svoje mišljenje o Mari, činjenica je da je uvijek na prvo mjesto stavljala druge, osobito one kojima je trebala pomoć. No, činjenica je da je svojom pojavom uvijek iskakala u prvi plan.

Mara je bila žena specifičnog nastupa, gdje god da se pojavila njena je osobnost i pojava dominirala, a i nije se bojala reći što misli:

— Takve žene cijeli ovaj kraj više nema. Mara je znala vrijednosti, znala je tko je koliko i čega dao i za Podravku i cijeli kraj, ali i za hrvatsku državu. Otvoreno je govorila što misli, čime se vjerojatno mnogima i zamjerila. No, mnogi od nas smatraju da je to žena iznimnih zasluga.

Dokumentarni film o Koprivničanki Mari Barezi bit će prikazan večeras, 19. siječnja u 19 sati. Ulaz u koprivničko kino za ovu je prigodu slobodan. Dolazak, kaže Pavković, najavili su i mnogi Osječani koji će joj tako još jednom izraziti poštovanje i zahvalu.

zatvori