Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Otvoren stručni skup o holokaustu: ‘Većina učenika ne zna gdje je Danica i što se tamo događalo’

Četverodnevni stručni skup pod nazivom “Poučavanje i učenje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti” svečano je otvoren sinoć u Koprivnici. Ovo je već 14. izdanje skupa koji se održava povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta – 27. siječnja, a u naš je grad doveo pedesetak nastavnika, profesora i drugih djelatnika u obrazovanju, kao i povjesničara, iz Hrvatske i drugih zemalja – Francuske i Izraela.

Tema skupa od posebnog je značaja za Koprivnicu u kojoj još uvijek djeluje mala židovska zajednica, ali i zbog neslavne povijesne činjenice da je upravo ovdje osnovan prvi ustaški sabirni logor. Podsjetio je na to u svom govoru na otvorenju skupa koprivničko-križevački dožupan Ivan Pal:

— To je nešto što je u starim Koprivničancima trajno usađeno, a nama, koji nismo živjeli u to doba, usađeno je sjećanje na to tužno vrijeme. Nekako smatramo da je u zadnje vrijeme u Koprivnici napravljen veliki zamah oko toga da se kaže što je istina, da se zlu kaže da je zlo, a dobru da se veli da je dobro.

Ivan Pal. Snimio Marko Posavec.

— Zato je ovo vrlo važno za naše mlade generacije. Pogroma svakakvih vrsta je bilo, hoćemo li si mi kao ljudi to priznati, i nakon holokausta; ne u takvom obimu, ali opet je bilo zla. I nema kraja naporima svakog razumnog i pametnog čovjeka da se bori protiv zla — zaključio je Pal.

Tema ovog skupa ne odnosi se samo na Židove, podsjetila je predsjednica Židovske općine u Koprivnici dr. Sanja Švarc-Janjanin, no ipak su oni iznijeli najveći teret bolnih događaja u vrijeme II. svjetskog rata:

— Ovo nije priča koja je usmjerena prema Židovima: to je priča koja je usmjerena prema svima nama. Dakle, to je priča o obrazovanju i značaju obrazovanja, kao i učenju o onome što se dogodilo u povijesti koliko god to bilo bolno, koliko god to možda nekoga smetalo. U obrazovanju je iznimno bitno iznijeti točne podatke, govoriti o tome, ne zato da se ovo o čemu skup govori – a to je holokaust, što jest nešto što se dogodilo Židovima – ali poruka i značaj ovog skupa nisu usmjereni prema Židovima nego prema svima: da se nikada više nešto slično ne dogodi — kazala je dr. Švarc-Janjanin.

Dr. Sanja Švarc-Janjanin (u sredini). Snimio Marko Posavec.

A židovska je zajednica u Koprivnici prije rata bila iznimno jaka:

— Koprivnička općina je ostatak ostataka nekadašnje Židovske općine. Bila je to jedna velika židovska općina. Židovi su u ovom gradu značili jako puno. Oni su Koprivnicu doživljavali kao svoj grad, doista su sudjelovali u svim aspektima života grada prije II. svjetskog rata: gradili su je, stvarali su je, oplemenjivali su je, i u cijeloj toj priči 1941. znamo kako je to završilo – doslovno su pretvoreni u dim, nestali su. Od cijele te općine koja je brojala gotovo 400 članova danas je ostalo svega sedam-osam nas koji smo u Općini i koji nastojimo s vremena na vrijeme, organizacijom nekakve kulturne priredbe, koncerta ili predstave, podsjetiti na to da su ovdje živjeli koprivnički Židovi, da ih više nema i da ih se povremeno trebamo sjetiti.

Snimio Marko Posavec.

A koliko koprivnički učenici zapravo znaju o tom dijelu povijesti svog grada rekla nam je profesorica povijesti i geografije u Osnovnoj školi Đuro Ester, Mirna Kovačić:

— Povijest se treba okrenuti što je više moguće lokalnoj povijesti. Šteta je što je plan i program nastave ovakav kakav jest, toliko natrpan da ostavlja vrlo malo prostora za neko detaljnije bavljenje temom, naročito u osnovnoj školi. Zato i ja poput brojnih svojih kolega priželjkujem tu kurikularnu reformu koja će nam pružiti malo veću slobodu.

Mirna Kovačić. Snimio Marko Posavec.

— Učenicima treba ukazivati na ono što se događalo u vrijeme II. svjetskog rata u Koprivnici jer većina učenika to ne zna. Pripremajući učenike za ovaj petak, otkrila sam da većina učenika nema pojma gdje je Danica, što se tamo uopće događalo… Ja sam definitivno za to da se ovoj temi posveti puno više prostora nego što ga ona zasad ima, no to sam u mogućnosti, kao i moji kolege, održati jedino u sklopu svojih izvannastavnih aktivnosti, dakle dodatne nastave povijesti za učenike koji su zainteresirani za ovu temu.

Stručni skup o holokaustu organizira Agencija za odgoj i obrazovanje uz pomoć Osnovne škole “Đuro Ester”. Počeo je obilaskom Koprivnice pod vodstvom profesorica Mirne Kovačić i Jasminke Fanuko-Polančec, a završit će u petak komemoracijom na Spomen-području Danica i obilježavanjem Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

zatvori