Nedjelja, 5. svibnja 2024.

FOTO Koren predstavio Mrežu nezavisnih lista, evo tko ju sve plete

Podravsko-prigorski župan Darko Koren danas je u Koprivnici i službeno predstavio novu političku platformu u Koprivničko-križevačkoj županiji. Riječ je o Mreži nezavisnih lista za koju nema ambicija da postane političkom strankom već da, kako je pojasnio Koren, žiteljima ponudi liste i programe na svibanjskim lokalnim izborima.

— Koncepcija se zasniva na nositeljima, uglavnom ljudima koji su bili aktivni u HSS-u, ali i ljudima koji još nisu s nama. Intenzivno kontaktiramo s ljudima koji dosad nisu bili politički angažirani, ali su cijenjeni u svojim sredinama. Koncept Mreže nezavisnih lista zasniva se na tome da ćemo u najmanje 15 općina, a cilj je da to bude 20, imati svoje kandidate za izvršne funkcije, bilo za gradonačelnike ili općinske načelnike, ili njihove zamjenike. Ti će ljudi biti i nositelji nezavisnih lista. Naravno, sve ćemo dogovoriti i definirati s koalicijskim partnerima.

Okupljenima oko Korena zajednički je nazivnik trenutno HSS, no on će sve više izlaziti iz njihove retorike i misli, najavio je Koren. Podsjetio je da su svi oni napustili HSS jer su nezadovoljni potezima, pravcem i načinom vođenja HSS-a od strane aktualnog vodstva. A Korenovoj Mreži namjera je biračima ponuditi očuvanje svih vrijednosti za koje su se i dosad zalagali.

Korenu uz bok danas su stali, primjerice, bivši koprivnički vijećnik Miljenko Flajs, bregovska donačelnica Đurđica Mustaf, Kruno Belaj iz Rasinje, Božo Bošnjaković iz Hlebina, Ivica Petričević, načelnik Općine Koprivnički Ivanec… Riječ je o sada već bivšim članovima HSS-a jer su nadležna stranačka tijela izvijestili o svom odlasku.

Snimio Marko Posavec.

Neki su sa sobom, kao što je to primjer u Hlebinama i Rasinji ili Kloštru Podravskom i Kalniku povukli i sve članove, pa su u tim sredinama organizacije HSS-a raspuštene. Stoga je sada već bivši predsjednik križevačkog HSS-a Tomislav Katanović zaključio: — Ovaj današnji čin je znak izlaska 12 organizacija iz županijske organizacije HSS-a, a ne 12 pojedinaca.

Koren vjeruje da će na izbore izaći u partnerstvu s HDZ-om s čijim predsjednikom Darkom Sobotom ima, kako kaže, iznimno dobre odnose:

— Mi imamo nekakav pravac zajedničkog nastupa na predstojećim lokalnim izborima. O detaljima ne bih sve dok stranačka tijela, prije svega njihova, ne donesu potrebne odluke. Planiram da na izborima, prvenstveno na županijskom nivou, nastupimo u koaliciji s HDZ-om. Ja sam i u dosadašnja dva izborna ciklusa bio kandidat HSS-a i HDZ-a i ne vidim razloga da to promijenimo. Ja sam Darko Koren kao i prije, nisam se promijenio i mislim da sam kao takav prihvatljiv HDZ-u. Očekujem da ćemo potpisati koalicijski sporazum s HDZ-om, no to ne mogu garantirati.

Snimio Marko Posavec.

U Mreži još nisu razgovarali o planovima za Koprivnicu, no kako joj je pristupio Miljenko Flajs koji je HSS-u vratio mandat gradskog vijećnika, logično je pitanje hoće li on biti kandidat za gradonačelnika Koprivnice?

— Naravno da se o svemu razgovara i razmišlja, no ja vam u ovom trenutku neću reći ni ne, ni da. Mislim da još uvijek za to nije vrijeme. Do sredine veljače imamo vremena, svaka je opcija moguća. No, moram reći da ne kanim samo tako napustiti osam godina svog vijećničkog posla u Gradskom vijeću. Hoće li to biti samo lista za Gradsko vijeće, hoće li biti nešto drugo, još imamo vremena za razgovarati i odlučiti. Još jednom, ni da, ni ne!

Program Mreže bit će temeljen na trenutnom upravljanju županijom, u čemu Koren itekako ima iskustva. No, bit će dorađen s novim detaljima što će ovisiti o novim ljudima koji će biti angažirani u Mreži, kaže Koren i ističe da ima ambicija da svakako budu bolji. Stoga ne sumnja da će Mreža u svibnju ostvariti dobar izborni rezultat:

Mislim da možemo postići dobar rezultat, ništa slabiji od onoga kojega smo ostvarili na prošlim izborima, samo što neću predvoditi HSS već Mrežu nezavisnih lista. Mislim da će i HDZ postići bolji rezultat, čemu će doprinijeti potezi stranke na državnom nivou. Ono što ćemo izgubiti s HSS-ovim prefiksom, dobit ćemo s novim ljudima koji će u Mrežu donijeti novu energiju i ideje. Očekujem pobjedu na izborima i relativnu većinu u Županijskoj skupštini koja će garantirati stabilnost upravljanja.

Snimio Marko Posavec.

Korenovoj Mreži pridružio se i sada već bivši predsjednik županijske HSS-ove mladeži, Koprivničanac Dino Valeš. Evo njegovih argumenata za promjenu političke strane:

Mladi članovi HSS-a nisu baš smjeli izražavati svoje mišljenje jer se novo vodstvo bavilo time tko što “lajka” po društvenim mrežama. Većina mladih izlazi van iz HSS-a. Ja sam osobno poslao zahtjev da me se s današnjim danom ispiše.

Mreža trenutno djeluje u iznajmljenim prostorijama u poslovnoj zgradi u centru Koprivnice, a financiraju je članovi i simpatizeri.

zatvori