Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

Erasmus+ i Nemčići idu dalje: Željka Hanžek bila je u Firenzi

Učiteljica matematike iz Osnovne škole ‘Antun Nemčić Gostovinski’ Željka Hanžek provela je šest dana u Firenzi na stručnom usavršavanju. Ovaj projekt pod nazivom ‘Perpetuum Mobile’ proveden je u sklopu Erasmus+ programa i KA1 aktivnosti koje uključuju mobilnosti u svrhu učenja za pojedince te je prvi projekt takve vrste u našoj županiji.

Željka je dio tima učitelja koji sudjeluju u projektu: učitelji(ce) engleskog i njemačkog jezika te razredne nastave Martina KobašMaja MitrovićNino KlobučarićSenka Pintarić, stručne suradnice Luca MatićFranka Ružić te ravnateljica škole Gordana Gazdić-Buhanec. Projekt se provodi od 1. lipnja 2016. do kraja ove godine,

Maja Mitrović, učiteljica engleskog jezika je već bila na strukturiranom tečaju na Malti, a Martina Kobaš, također učiteljica engleskog jezika, na stručnoj praksi u Latviji. Učiteljica matematike Željka Hanžek sudjelovala je na šestodnevnom strukturiranom tečaju u glavnom gradu talijanske regije Toscana, Firenzi, točnije u Europass centro studi europeo (Europass Teaching Academy) od 21. do 26. studenoga prošle godine.

Cilj ove mobilnosti bio je upravljanje djelotvornom učionicom novog doba koja potiče učenike i aktivira ih u svakoj minuti nastavnog sata koristeći inovativne tehnike i alate. Voditeljica tečaja je bila profesorica engleskog jezika i pedagogije Ilaria Barbieri koja je držala predavanja šest do sedam školskih sati praktične i teorijske nastave dnevno. Uz našu Željku, na tečaju su sudjelovala i dvojica učitelja iz Danske, učiteljica s Kanarskog otočja, psihologinja iz Poljske i profesorica stručnih ekonomskih predmeta iz Češke.

Ustupila Željka Hanžek.

Strukturirani tečaj je sadržavao razne teme vezane uz učinkovito upravljanje razredom od uvođenja razrednih pravila s logičkim posljedicama njihovog kršenja, motiviranja učenika i postizanja da oni sami uspješno reflektiraju svoje ponašanje i poprave ga. U suradnji s ostalim polaznicima tečaja, učitelji su kroz formalne i neformalne razgovore sagledali širu sliku odgoja i obrazovanja i u drugim zemljama diljem Europe.

Grupi učitelja je jedno od najzanimljivijih iskustava bio posjet školi Pestalozzi koja se vodi riječima misli, uradi i čini to srcem. Škola nema školskog zvona, od 8:30 do 9:00 priprema dobrodošlicu, a potom i slobodno vrijeme u kojem se izvodi priprema za nastavu koja slijedi. Učenici škole imaju dva sata odmora za ručak i odmor/igru u školskom vrtu u koji imaju izravan izlaz iz bilo koje učionice. S obzirom na to da svi roditelji moraju biti prisutni na roditeljskom sastanku, a često je netko u nemogućnosti doći, datum i vrijeme sastanka organiziraju sami roditelji, a učitelj je spreman doći i vikendom.

Ovim stručnim usavršavanjem ostvareni su kontakti s kolegama iz drugih europskih zemljama s kojima je planiran nastavak razmjene dobrih ideja, ali i moguća suradnja na novim budućim projektima u svrhu poboljšanja i nadogradnje nastave u koprivničkoj školi.


Ovaj je tekst prilikom prve objave sadržavao nekoliko pogrešno interpretiranih informacija koje su naknadno ispravljene. Ispričavamo se Željki Hanžek i ostalima iz OŠ “Antun Nemčić Gostovinski” na nenamjernim pogreškama.

zatvori