Četvrtak, 25. travnja 2024.

Čitatelji: Rampe se i dalje ne spuštaju, HŽ: Uređaji rade, testiramo rješenja

Željezničko-cestovni prijelazi na koprivničkom području zbog problema u radu bili su često u medijima krajem prošle godine, a građani su nam u redakciju slali brojne snimke vlakova koji prolaze dok su rampe podignute. Problemi, čini se, još uvijek nisu otklonjeni, a posljednji slučaj koji nam je dojavljen dogodio se u Starogradskoj ulici.

Nakon što smo primili još nekoliko dojava zabrinutih građana, ponovno smo kontaktirali HŽ Infrastrukturu kako bismo upitali u kojoj je fazi testiranje sustava koje je, prema njihovim riječima, bilo u tijeku u prosincu. Podsjetimo, Sindikat prometnika vlakova Hrvatske početkom prosinca objavio je video-prilog u kojemu je nadležne djelatnike optužio za nepropisno postupanje, a kvarove pripisao indukciji napona u signalnim kablovima prilikom prolaska vlakova. Iz HŽ infrastrukture na to su odgovorili kako iznošenje neutemeljenih i nepotpunih informacija smatraju neprofesionalnim te da Povjerenstvo, u kojemu su predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Agencije za sigurnost željezničkog prometa, HŽ Infrastrukture i proizvođača opreme – tvrtke Altpro — utvrđuje činjenice.

Željezničko-cestovni prijelaz u Starogradskoj ulici, siječanj 2017. Snimila čitateljica.

Tin Viduka, Marketing Menager tvrtke ALTPRO pojasnio je Dravi.info da je tvrtka za koju radi proizvođač komponenti unutar uređaja za osiguranje putnog prijelaza a ne cijelog uređaja. Proizvođač uređaja za osiguranje prijelaza je slovenska tvrtka Iskra, pojašnjava Viduka te ističe da ALTPRO stoga ne može biti odgovoran za uočene probleme na terenu.

Najnovije informacije koje smo dobili iz HŽ Infrastrukture glase kako Povjerenstvo i dalje provodi ispitivanja na dotičnim željezničko-cestovnim prijelazima, te da su ispitivanja dovela do određenih rješenja koja su u pokusnom radu. Što se tiče samih uređaja, iz HŽ-a tvrde kako rade normalno, odnosno da se uređaji uoči prolaska vlaka uključuju u rad i rampe se spuštaju.

— Napominjemo kako za vrijeme ispitivanja željeznički promet teče prema važećim propisima za takve slučajeve te nije ugrožena sigurnost sudionika prometa — ističu iz HŽ Infrastrukture. — To znači da sukladno propisima strojovođe vlakova koji prometuju preko prijelaza koji je izvan funkcije na osnovi pismenog naloga zaustavljaju vlak ispred prijelaza, daju zvučni signal, a potom laganom vožnjom prolaze preko prijelaza.

Za svaki slučaj, bile rampe spuštene ili ne, preporučujemo uvijek stati ispred željezničko-cestovnog prijelaza i uvjeriti se da ne nailazi vlak.

ŽCP Pavelinska – snimio čitatelj (prosinac 2016.)

zatvori