Petak, 26. travnja 2024.

Zimski praznici ove godine neće svim učenicima trajati jednako dugo

Sukladno kalendaru Ministarstva znanosti i obrazovanja za ovu školsku godinu, učenici bi se prvi puta nakon zimskih praznika u školske klupe trebali vratiti u četvrtak, i to 12. siječnja. Kako doznajemo, kalendara će se pridržavati koprivničke osnovne škole, dok će drugo polugodište za ostale podravsko-prigorske učenike najvjerojatnije početi u ponedjeljak, 16. siječnja.

— Netko od genijalaca u Ministarstvu je donio takvu fenomenalnu odluku, ali bolje da ne spominjemo imena – nomina sunt odiosa. Odlučili su da s drugim polugodištem počnemo u četvrtak, a oni koji idu na skijanje neka donesu skijaške karte da dokažu da su bili na skijanje… nevjerojatno! — podsjetio je na situaciju, koja je podigla poprilično prašine još kad je objavljen kalendar za školsku godinu, a koja se ponovno aktualizirala sada kada trebaju početi zimski praznici, koprivničko-križevački dožupan Ivan Pal.

Podsjetimo i da su se iz resornog Ministarstva tada pravdali da je tako odlučeno u interesu djece i zbog propisanog broja radnih dana te zbog maturanata kojima nastava završava ranije. No, dožupan Pal tvrdi da radnih dana ima dovoljno te da bi, na inicijativu podravsko-prigorskih ravnatelja, nastava u školama kojima je Županija osnivač ipak trebala početi u ponedjeljak.

— Mi ćemo do kraja ovog tjedna, kao i sve ostale županije u našem okruženju, a znam da su to napravile i južne županije, donijeti odluku o pomicanju početka nastave na ponedjeljak, 16. siječnja. To bi trebalo biti logično da se u školi kreće na početku tjedna, a ne u četvrtak ili petak jer morate pripremiti školu i grijati dva dana. To bi bile velike radne pobjede, a imamo dovoljan broj radnih dana — rekao je.

Dožupan Pal dodaje da će se u narednih nekoliko dana konzultirati sa svim ravnateljima županijskih osnovnih i srednjih škola te da će učenici do kraja tjedna definitivno znati da se u školske klupe vraćaju u ponedjeljak, 16. siječnja. Župan Darko Koren donijet će takvu odluku koja će se potom prema resornom Ministarstvu provesti u potrebnu proceduru, pojašnjava dožupan Pal.

No, koprivnički osnovnoškolci u školu će ipak u četvrtak. Kako nam je rekao pročelnik za društvene djelatnosti i europske poslove Darko Ledinski, koprivnički osnovnoškolci u klupe se vraćaju prema propisanom kalendaru školske godine, a mogući izostanak, baš kao i proteklih godina, roditelji mogu opravdati sami.

zatvori