Subota, 18. svibnja 2024.

Zimska škola folklora ponovno u Koprivnici

Početkom sljedeće godine u Koprivnici će se ponovno održati Zimska škola hrvatskog folklora.

Bilo je to i za očekivati jer su njezini organizatori, Hrvatska matica iseljenika, takav scenarij najavili nakon što je početkom siječnja naš grad prvi puta ugostio stotinjak folkloraša – voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških skupina.

U Koprivnicu se Zimska škola folklora, koja se godinama održavala u Crikvenici, vraća jer se ovdje osjećaju dobrodošlima, a imaju i sve uvjete za rad. Rekao je to Dravi.info njezin voditelj, poznati etnolog rodom iz Molvi, Andrija Ivančan:

— Bili smo izuzetno zadovoljni prijemom, kako Grada Koprivnice tako i Županije. Dobili smo najbolje moguće uvjete za naš nesmetan rad. Kao što znate održali smo sjajan završni koncert u prepunoj dvorani Domoljub. Osjećamo se tu, osim što imamo sve uvjete, da smo dobrodošli i s užitkom dolazimo po drugi puta.

Zimska škola folklora ove je godine okupila rekordnih 130 polaznika iz Australije, SAD-a, Švicarske, Njemačke, Mađarske, Rumunjske, Vojvodine, Bosne i Hercegovine te cijele Hrvatske, a takav odaziv očekuje se i početkom sljedeće godine, kaže Ivančan.

— Poznavajući situaciju od prije, možemo reći da u Koprivnicu dolaze folkloraši sa svih kontinenata, najviše njih iz Europe i Hrvatske. Ima nas odasvud i to je ono što nas uvijek posebno veseli. I ove ćemo godine ispuniti hotel do posljednjeg mjesta. Računamo da će, kao i na prošloj Zimskoj školi folkora, biti oko 140 polaznika koji će ove zime biti ponovno u Koprivnici.

Na Zimskoj školi folklora, koja će se u Koprivnici održati od 3. do 12. siječnja, podučavat će se plesovi, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga dinarskoga područja te plesovi Hrvata u Bosni i Hercegovini koji pripadaju tom plesnom području.

Uz praktična plesna predavanja održat će se i predavanja o narodnim nošnjama i pjesmama dinarskoga područja te predavanja o plesnom pismu – kinetografiji i osnovama dječjega folklora. Planirana su i teorijska predavanja o scenskoj primjeni folklora, metodologiji rada sa seoskim folklornim grupama i posebno s reproduktivnim ansamblima.

Podsjetimo, ovu sada već folklornu instituciju pokrenuo je rođeni Molvarec, dr. Ivan Ivančan još 1963. godine.

zatvori