Utorak, 30. srpnja 2024.

Sonja Vuljak: Prvi puta imamo svu djecu pri stolu

767 osnovnoškolaca s područja županije koji žive u siromaštvu ili riziku od siromaštva ove školske godine u svojoj školi imaju besplatan topli obrok.

Školsku prehranu za takve učenike osigurala je Koprivničko-križevačka županija putem projekta „Svi u školi svi pri stolu“. Od kolikog je značaja ovakva pomoć, zorno je na današnjoj početnoj konferenciji ilustrirala ravnateljica đelekovečke Osnovne škole „Mihovil Pavlek Miškina“ Sonja Vuljak:

— Ovo je projekt koji je napokon okupio sve naše učenike u blagovaoni. Više ne postoji dijete koje ne bi moglo dobiti topli obrok u školi i to zahvaljujući ovom projektu. Što se tiče đelekovečke škole mogu reći da je ovo prvi puta da imamo svu djecu pri stolu. Činjenica je da je puno djece topli obrok dobilo preko općina, a sada su one malo oslobođene ovog plaćanja.

Županija je novac za školsku prehranu osigurala preko nekadašnjeg Ministarstva socijalne politike i mladih, a više od 850 tisuća kuna, kolika mu je vrijednost, u potpunosti je stiglo iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije.

Voditeljica projekta Ana Mušlek pojasnila je po kojim su kriterijima odabrali učenike kojima je osiguran besplatan topli obrok u školi.

— Učenike koji žive u siromaštvu identificirali smo pomoću podataka koji su prikupljeni od centara za socijalnu skrb koji djeluju na području naše županije, a čije su obitelji korisnici zajamčene minimalne naknade. Učenike koji žive u riziku od siromaštva identificirali smo pomoću ravnatelja, stručnih suradnika i pedagoga koji su pojedinačnom procjenom predložili kojim je učenicima potrebna pomoć oko financiranja školske prehrane. Tu smo imali dva podkriterija, jedan je bio jednoroditeljska obitelj, a drugi je bio obitelj koja ima dvoje ili troje djece u osnovnim školama i koje su slabijeg imovinskog statusa.

Projekt je to koji simbolizira brigu za obrazovni sustav, istaknuo je na njegovoj početnoj konferenciji župan Darko Koren te zahvalio svima koji su sudjelovali u njegovoj realizaciji.

zatvori