Petak, 17. svibnja 2024.

Počeo blagoslov obitelji – monsinjor Leonard Markač o starodrevnom običaju nekad i danas

Prvog dana po Božiću, na Štefanje, počeo je blagoslov obitelji. Svećenici diljem Podravine obilaze župljane u njihovim domovima i prenose im Božji blagoslov. Koprivnički dekan, močilski župnik monsinjor Leonard Markač rekao nam je da je riječ o starodrevnom običaju.

— Taj blagoslov se u obiteljima obavlja već stoljećima, prema starim spisima, još od srednjeg vijeka. Obično se obavlja u najljepšim danima, tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana. Svećenik ide od kuće do kuće i vjernicima koji to žele donosi Božji blagoslov. To znači blagosloviti, predati se u Božje ruke, povjeriti se Bogu da On, kao što to i jest, bude gospodar. No, to znači i da mi želimo da On bude naš put, istina i život, naš vođa, smisao, jakost i sve što želimo. Sve što je ugodno, dobro, lijepo, plemenito – to je Bog i to mi od njega tražimo.

Gotovo svi župljani katolici u našem kraju žele da im svećenik udijeli Božji blagoslov. Obitelj se za obilazak svećenika priprema. Na stolu je raspelo i sveta voda te zdjela s plodovima – kukuruzom, krumpirom, grahom, lukom, češnjakom. Običaj je da tu bude i crvena jabuka, ali i novac.

Svećenik nakon molitve poškropi dom svetom vodom i ostavlja oznake tri kralja ili mudraca – Gašpara, Melkiora i Baltazara. Oni su došli iz tuđeg svijeta, izdaleka pokloniti se Isusu i predstavljaju sve narode, sve ljude svih vremena, boja i rasa koji traže Isusa. Bog se rođenjem Isusa javlja užem krugu, Židovima, a bogojavljanje znači da Isusa primaju svi narodi do konca svijeta.

Nekad se točno znalo kako se čeka svećenika, a novi način života donio je i nove običaje. No, najvažniji, kaže monsinjor Markač, ipak nije izumro:

— Obitelj je najbitnija, osobe. Bilo bi lijepo da svećenika dočeka cijela obitelj. Većina župljana tako i nastoji iako je jasno da danas, zbog poslovnih obveza, to nije moguće. Važno je da blagoslovu doma i obitelji budu prisutni svi članovi obitelji koji mogu. Lijepo je da se nađu, da se zajedno pomole i da iskrenog srca prime Božji blagoslov za sebe i svoje ukućane.

Koprivnički dekan, monsinjor Leonard Markač posebnu je čestitku uputio čitateljima informativnog portala Drava.info:

— Sretan vam i blagoslovljen Božić, blagoslovljena vam nova godina, Bog vas poživio!

Na našem portalu, u najavama događanja, možete pogledati i raspored blagoslova obitelji u koprivničkim župama.

zatvori