Subota, 27. travnja 2024.

UZ 130 GODINA OBRTNIČKE ŠKOLE Znate li što rade ‘Zlatne ruke’?

Uz Udrugu Šegrtsko srce, Obrtnička škola Koprivnica od prije otprilike mjesec dana može se pohvaliti i Učeničkom zadrugom Zlatne ruke. Javnosti je predstavljena u sklopu programa obilježavanja 130. obljetnice škole.

Zadruga trenutno djeluje kroz četiri sekcije koje su se i dosad pokazale iznimno aktivnima u životu škole. To su stolari, soboslikari, cvjećari i kuharsko-konobarska sekcija. Rekla nam je to profesorica Sandra Krajina pojasnivši što učeničkom zadrugom žele postići:

— Želja nam je da se učenici što više uključe, da praktična znanja i vještine koje usvajaju kroz školovanje mogu povezati sa životom, sa svakodnevnim situacijama, odnosno da ih se bolje pripremi za poslovni svijet i život.

Kako to izgleda u praksi?

— Djeca rade, kreiraju i stvaraju proizvode. Konkretno, učenici stolari izrađuju različite manje predmete od prirodnih materijala poput kutijica za nakit i pladnjeva za posluživanje. Te će predmete različitim tehnikama ukrašavati učenici cvjećari i na kraju će ih bojiti učenici soboslikari. Sve smo zamislili kao jedan ciklus koji obuhvaća stvaranje i pripremu proizvoda za prodaju.

Predmete će prodavati za početak na školskom Božićnom sajmu, a onda i na županijskim i državnim smotrama te na gospodarskim i obrtničkim sajmovima. Vrijednost više ove učeničke zadruge je što u njenom radu mogu sudjelovati i učenici s poteškoćama u razvoju, naglasila je profesorica Krajina. Članovi Zadruge su učenici i njihovi mentori, strukovni učitelji, za sad njih četrdesetak.

U sklopu obilježavanja 130. obljetnice Obrtničke škole održane su i izložbe školskih dokumenata i fotografija te starih alata i predmeta u strukovnim zanimanjima. Javnosti su predstavljeni školski projekti mobilnosti te je omogućeno dodatno upoznavanje škole i obilazak školskih radionica praktikuma. Sve će završiti svečanom akademijom što je najavljena za srijedu u 13 sati u koprivničkom Domoljubu.

zatvori