Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

Nemčići i ove godine nagrađeni na najvećem svjetskom dječjem natječaju lijepih umjetnosti

Učenici i njihovi mentori iz Osnovne škole ‘Antun Nemčić Gostovinski’ i ove su godine nagrađeni na najvećem svjetskom natječaju lijepih umjetnosti za djecu – Lidice 2016. Vijest o njihovom uspjehu objavili smo još u svibnju, a sada su i preuzeli zaslužena priznanja.

U Hrvatskom školskom muzeju u Zagrebu primio ih je novi veleposlanik Republike Češke Vladimír Zavázal koji im je uručio priznanja, ispričao im tragičnu priču o Lidicama te kako je nastao natječaj, pohvalio je nagrađene i zahvalio školama na sudjelovanju.

U kategoriji keramike Posebnim priznanjem nagrađene su Tonka Lonjak za svoj rad “Školske brige” u golom rakuu i Gabrijela Lončar za “Školsku pločicu”. Mentor im je bio Dragutin Ciglar, kipar i keramičar iz Likovne udruge Motacilla alba te voditelj Male koprivničke škole keramike pri OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“.

U kategoriji likovnih radova nagrađene su Maša Hadelan i Petra Salajpal za radove inspirirane čitanjem i boravkom u knjižnici, u tehnici niskog reljefa. Njihova je mentorica bila Senka Pintarić, učiteljica savjetnica.

Učenici Osnovne škole „Antun Nemčić Gostovinski“ godinama sudjeluju na ovom natječaju i više puta su nagrađeni posebnim priznanjima, a Nikolina Sušilović 2011. godine osvojila je medalju Ruža Lidica u kategoriji fotografija.

Međunarodna dječja izložba lijepih umjetnosti Lidice prvi put je organizirana 1967. Tijekom godina postala je poznata u cijelom svijetu. Jedna je od najvećih i najstarijih izložbi dječje umjetnosti. Tema natječaja 2016. godine bila je “Škola i obrazovanje”, a pristiglo je 18.075 radova iz 77 zemalja svijeta. Iz Hrvatske je pristiglo 380 radova, od kojih je 20 nagrađeno.

Radove možete vidjeti ovdje.

zatvori