Ponedjeljak, 20. svibnja 2024.

Naša je Gimnazija uoči Božića primila izuzetno priznanje

Koprivnička Gimnazija ‘Fran Galović’ našla se u samom vrhu hrvatskog sporta. Točnije, njeno je Školsko sportsko društvo ‘Gimnazijalac’ osvojilo drugo mjesto u Hrvatskoj za najbolje sportske rezultate u školskoj godini 2015./2016.

Nagrade najboljima dodijelio je Hrvatski školski sportski savez u četvrtak, a za ulazak u probrano društvo bodovale su se pobjede na županijskim natjecanjima te nastupi i uspjesi na poluzavršnim i završnim natjecanjima Državnog prvenstva hrvatskih školskih sportskih društava, kao i uspjesi na međunarodnim natjecanjima.

Sportaši naše Gimnazije drugo su mjesto osvojili u velikoj konkurenciji od 392 sportska školska društva iz cijele zemlje. Na prvom je mjestu Športska gimnazija iz Zagreba, a na trećem Gimnazija iz Čakovca. Priznanja najboljima uručili su predsjednik Saveza Nikola Perković i pomoćnica ministra za sport Janica Kostelić.

Ono što ovaj rezultat čini još značajnijim je činjenica da se koprivnička Gimnazija u samo deset godina postojanja Saveza već treći puta plasirala u sam državni vrh – dva puta je bila druga i jednom treća.

Najzaslužniji za ovaj uspjeh su naravno učenici Gimnazije koji imaju veliku podršku ravnatelja Vjekoslava Robotića i aktiva profesora tjelesne i zdravstvene kulture – Damira Radakovića, Marine Tomac-Rojčević, Ranka Gojkovića, Filipa i Natalije Šalamon te profesora biologije Miroslava Samardžića koji uspješno vodi školsku badmintonsku ekipu.

Foto: Gimnazija ‘Fran Galović’.

Tijekom godine, 140 učenika – sportaša Gimnazije natjecalo se u osam sportova: nogometu, rukometu, košarci, odbojci, badmintonu, stolnom tenisu te krosu u muškoj i ženskoj konkurenciji. Natjecali su se na četiri razine: gradskoj i županijskoj te poluzavršnoj i završnoj državnoj. U državno finale ušli su u badmintonu (djevojke), nogometu (mladići), rukometu (djevojke) i košarci (djevojke). Važno je istaknuti da velika podrška gimnazijskim sportašima dolazi i iz lokalne sredine, u vidu suradnje sa sportskim klubovima i njihovim trenerima.

Osim natjecatelja, sve više gimnazijalaca uključuje se i rekreativno u sport kroz slobodne aktivnosti i međurazredna natjecanja u odbojci, nogometu, stolnom tenisu i badmintonu koja se održavaju tijekom zimskog i proljetnog odmora učenika i kulminiraju finalnim susretima na gimnazijskom Danu sporta.

Također, Gimnazija u nastavu TZK uvodi i suvremene oblike rada: TRX, pilates, step klupice i mobilne aplikacije za praćenje trenažnog procesa. Oko stotinu gimnazijalaca uz redovnu pohađa i izbornu nastavu tjelesnog gdje uče više o psihologiji, fiziologiji i sociologiji sporta, kondicijskoj pripremi i društvenom plesu. Osim toga vode i zapisnike, sude, pišu novinske članke i fotografiraju natjecanja.

Podatak da je više od 70% učenika uključeno u sport, čime se malo koja škola može pohvaliti, svjedoči da ovakvo visoko priznanje nije slučajnost, poručuju iz Gimnazije te dodaju da još ni jedna škola u našoj županiji od osnutka Saveza nije dobila ovakvo priznanje – a Gimnazija ih ima već tri.

zatvori