Utorak, 30. srpnja 2024.

MIR I DOBRO Dočekajte novu godinu sa svih deset prstiju

Doba božićnih i novogodišnjih blagdana doba je mira, obiteljskog druženja i veselja – ili bi barem tako trebalo biti. Svake ih godine, naime, prati bučna kulisa raznih pirotehničkih i drugih eksplozivnih sredstava s kojima pojedinci pretjeraju ili ih nepropisno koriste pa dolazi do narušavanja javnog reda i mira, ali i lakših i težih stradavanja.

Upozorili su na to djelatnici Policijske uprave koprivničko-križevačke, najavivši ujedno tradicionalnu operativnu akciju “Mir i dobro” kojoj je cilj, kako je istaknuo Dragutin Brljak, ovlašten za poslove voditelja Službe policije, što manja zlouporaba oružja, pirotehnike i drugih ubojitih sredstava.

Dragutin Brljak. Snimio Marko Posavec.
Dragutin Brljak. Snimio Marko Posavec.

— Prema dosadašnjim iskustvima, pojedinci u slavljeničkim raspoloženju često znaju pretjerati i vrlo neodgovorno se ponašati, što onda dovodi do neželjenih posljedica. Tako smo i lani imali dosta ozlijeđenih osoba tijekom provedbe naše akcije — kazao je Brljak.

Konkretnije, tijekom lanjske akcije “Mir i dobro” od pirotehničkih i drugih sličnih sredstava stradalo je 13 osoba od kojih je petero teže, a osmero lakše ozlijeđeno. Među njima su bila i dvojica dječaka: 13-godišnjak koji je teže i 10-godišnjak koji je lakše ozlijeđen.

Takve se nesreće ne događaju nekome drugome i o tome uvijek treba voditi računa — naglasio je Brljak.

Također, policijski su službenici tada oduzeli osam komada oružja, dva eksplozivna sredstva i 144 komada raznog streljiva, otkrivši pritom i tri prekršaja nezakonitog posjedovanja oružja za koje su dvije osobe prijavljene, kao i dva kaznena djela slične naravi. Protiv dvije osobe podneseni su optužni prijedlozi zbog uporabe pirotehničkih sredstava II. razreda u vrijeme kada je to zabranjeno.

Mato Radotović. Snimio Marko Posavec.
Mato Radotović. Snimio Marko Posavec.

Posebnu opasnost predstavljaju neispravna pirotehnička sredstva, upozorio je vođa grupe protueksplozijske zaštite Mato Radotović. — Važno je napomenuti da sva pirotehnička sredstva koja se jednom pokušaju aktivirati, a nije došlo do eksplozije, da se ta sredstva više ne diraju i da se nikako ne pokušavaju aktivirati otvorenim plamenom.

Što se tiče nedozvoljenog oružja, građani ga i dalje mogu bez sankcija predati policiji u sklopu akcije “Manje oružja, manje tragedija”, ali Radotović upozorava da se takva sredstva ne donose u policijske postaje jer time predstavljaju opasnost za vlasnike i druge sudionike u prometu već da se pozove policija čiji će djelatnici “u civilu” doći po opasne predmete i protiv vlasnika neće pokretati nikakav postupak.

Preventivnu akciju “Mir i dobro” Ministarstvo unutarnjih poslova organizira od 1993. godine, a ove će se godine održavati od 15. prosinca do 8. siječnja. Podsjetimo još jednom da je uporaba pirotehnike II. i III. razreda dopuštena samo od 27. prosinca do 1. siječnja, ali ne u zatvorenim prostorima ili na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi.

Više možete doznati u opširnom tekstu na stranicama Policijske uprave koprivničko-križevačke.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
zatvori