Petak, 26. travnja 2024.

Knjižnica osvojila još jednu međunarodnu nagradu za inovativnost

Koprivnička Knjižnica i čitaonica ‘Fran Galović’ osvojila je još jednu međunarodnu nagradu za inovativnost i to od grčke organizacije Future Library koju podupire i Zaklada Bill & Melinda Gates. Nagrada iznosi 4.000 eura.

To je treća po redu međunarodna nagrada koja je pripala našoj Knjižnici, a zaslužila ju je svojim projektom “Rastemo čitajući! – Poticanje rane pismenosti u ruralnim područjima Koprivničko-križevačke županije”. Program je namijenjen predškolcima i polaznicima najstarijih vrtićkih skupina hrvatske i romske nacionalnosti te njihovim odgajateljicama i roditeljima u pet vrtića u mjestima koja obilazi koprivnički bibliobus – Drnju, Peterancu, Sigecu, Đelekovcu i Legradu. Projekt potpisuje voditeljica Bibliobusne službe Ana Škvarić uz podršku stručnog tima djelatnika Knjižnice.

Proglašenje dobitnika održano je na 2. konvenciji sudionika projekta INELI-Balkans organizacije Future Library, od 24. do 28. studenoga u bugarskoj Sofiji. Cilj projekta je stvoriti održivu mrežu knjižnica i knjižničnih suradnika s područja Balkanskog poluotoka te time poboljšati razmjenu znanja, suradnju među ustanovama i pojedincima te razvoj novih knjižničnih usluga.

Nakon početnog prikupljanja podataka, u projekt je krajem prošle godine uključeno 34-ero knjižničara-inovatora čiji je glavni zadatak bio povezati se, razmjenjivati iskustva te osmisliti nove knjižnične usluge i napisati projektne planove za njih. Od 32 pristigla projekta nagrađeno je pet – iz Rumunjske, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Kosova i Hrvatske. Projekti trebaju biti implementirani do ljeta naredne godine, a svakome je pripala i nagrada u iznosu od 4.000 eura.

Ciljevi projekta „Rastemo čitajući!: poticanje rane pismenosti u ruralnim područjima Koprivničko-križevačke županije“ Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica su poticanje čitanja i razvoj informacijske i informatičke pismenosti djece predškolske dobi, podrška vrtićima i školama u usvajanju odgojno-obrazovnih ishoda planiranih Nacionalnim kurikulumom za rani i predškolski odgoj i obrazovanje, promicanje svijesti o važnosti socijalne inkluzije i njegovanja tolerancije, promicanje svijesti roditelja djece preškolskog uzrasta o važnosti poticanja čitanja od najranije dobi te obrazovnim i kreativnim mogućnostima informacijsko-komunikacijske tehnologije. Ciljevi projekta su i podržavanje profesionalnog razvoja i cjeloživotnog učenja djelatnica vrtića uključenih u program, ali i osnaživanje i nadogradnja postojećih kvalitetnih odnosa Bibliobusne službe i odgojno-obrazovnih ustanova u mjestima koja obilazi koprivnički bibliobus. Projekt je namijenjen polaznicima programa predškole i najstarijih vrtićkih skupina hrvatske i romske nacionalnosti te njihovim odgajateljicama i roditeljima iz mreže dječjih vrtića „Vrapčić“ Drnje (podružnice „Vrapčić“ Drnje, „Potočnica“ Sigetec, „Lastavica“ Peteranec i „Iskrica“ Đelekovec) i Dječjeg vrtića „Dabrić“ Legrad.

U okviru projekta odabrani vrtići dobit će od Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica na korištenje paket koji će sadržavati edukativne slikovnice, AVE građu, radne materijale za pripremu za školu, materijale na romskom bajaškom i hrvatskom jeziku, radne materijale za učenje hrvatskog jezika, stručnu literaturu za odgajateljice i po jedan tablet opremljen edukativnim sadržajima i aplikacijama koje potiču učenje čitanja, razvoj logičkog zaključivanja i drugih vještina. Pored paketa koji će vrtićima biti dostupan svakodnevno, u planu je i organizacija predavanja o važnosti čitanja i kvalitetnog korištenja informacijsko-komunikacijske tehnologije, namijenjenog roditeljima čija djeca pohađaju dječje vrtiće uključene u pilot-projekt.

Uz podršku stručnog tima Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” Koprivnica i sponzora, projekt kreće u implementaciju već u siječnju.

zatvori