Petak, 17. svibnja 2024.

U slavu našem Paji otkrivanje ploče i dodjela nagrada u Đelekovcu

U okviru prvih Dana Paje Kanižaja, sutra će se održati svečano otkrivanje druge spomen-ploče tom velikom podravskom književniku te svečana dodjela nagrada učenicima koji su sudjelovali na literarnom natječaju “Kanižajada Limačijada”.

Ploča će biti postavljena u njegovom rodnom selu Đelekovcu, u Domu kulture “Pajo Kanižaj” koji od ove godine nosi njegovo ime. Otkrit će ju načelnica Općine Đelekovec Štefica Sirutka i Pajin sin Goran Kanižaj. Program počinje u 13 sati, a u njemu će sudjelovati učenici Osnovne škole “Mihovil Pavlek Miškina” iz Đelekovca i Bemian duet.

Također, tom će prigodom biti održan i kolokvij o književnom opusu Paje Kanižaja na kojemu će sudjelovati Ernest Fišer, prof. emeritus Stjepan Hranjec i Dražen Ernečić, urednik koprivničkih knjiga Paje Kanižaja.

U poslijepodnevnim satima na istom mjestu održat će se svečana dodjela nagrada pobjednicima prvog literarnog natječaja za učenike osnovnih i srednjih škola s područja cijele Hrvatske “Kanižajada Limačijada”.

Najbolje radove birali su književnik Božidar Prosenjak, predsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara Vanja Jurilj i profesorica na zagrebačkom Učiteljskom fakultetu Diana Zalar koji će učenicima i uručiti nagrade.

Na svakoj nagradi u obliku velike i šarene leptir mašne bit će ispisano ime škole, ime i prezime učenika, kategorija i redni broj nagrade. Nagradu, koja je inspirirana leptir mašnom koju je rado nosio pjesnik Pajo Kanižaj i njegovom vrckavom poezijom, oblikovala je akademska slikarica i skulptorica Marija Vuletić.

Svečana dodjela nagrada i prigodan program održat će se u đelekovečkom društvenom domu s početkom u 18 sati.

Glavni medijski pokrovitelji 1. Dana Paje Kanižaja su Radio Drava i informativni portal Drava.info.

zatvori