Četvrtak, 23. svibnja 2024.

IZBORI U SDP-u Jakšić povukao kandidaturu, Babić jedini Koprivničanac u Glavnom odboru

SDP-ovci su jučer na 14. stranačkoj konvenciji izabrali najistaknutije članove koji će u narednom mandatu voditi stranku. Prema sastavu izabranih tijela, za zaključiti je da je Koprivnica šutke pala.
Snimio Marko Posavec.
Tomislav Babić. Snimio Marko Posavec.

Naime, Mišel Jakšić je povukao svoju kandidaturu za Predsjedništvo, dok je u Glavni odbor izabran samo Tomislav Babić.

Od podravsko-prigorskih SDP-ovaca, točnije prigorskih, u Glavnom odboru su još Križevčanin Ivan Majdak i šef Općine Kalnik Mladen Kešer.

Na upit zašto je povukao kandidaturu za Predsjedništvo, Mišel Jakšić je Dravi.info rekao da je nakon prvog kruga sa svojim suradnicima odlučio da se mora maksimalno fokusirati na Koprivnicu. Naime, očekuju ga svibanjski lokalni izbori. Gradska organizacija SDP-a već ga je istakla za službenog kandidata za gradonačelnika, objavivši da je iznimno dobro odradio svoj posao, prvo kao dogradonačelnik Vesni Želježnjak, a nakon njenog odlaska i kao zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika.

Za Glavni odbor SDP-a bilo je više kandidata iz Koprivnice i Podravine. Među njima su bili Milivoj Androlić (trenutni povjerenik stranke za našu županiju), bivši doministar Dražen Pros, Sandra Sinjeri, Željko Vugrinec, legradski načelnik Ivan Sabolić, ali i Križevčanka Marija Vukobratović. Možda bi u Glavnom odboru bilo i više ovdašnjih SDP-ovaca da su se mogli dogovoriti koja bi dvojica ili dvoje bili kandidati. Ovako su se glasovi raspršili i otišli drugima. No, kako odluke ionako donose predsjednik i predsjedništvo, treba živjeti u nadi da će možda nekad Koprivnica – a tu mislim na cijeli kraj koji gravitira Koprivnici – imati kandidata koji će biti u samom vrhu stranke, dakle tamo gdje se donose odluke. Ne želim si to samo u SDP-u. Rado bih da imamo svoje ljude, dovoljno mudre i odvažne, da budu u žiži, tamo gdje se donose odluke. I da kad ih, ako ih budemo imali, cijenimo i podržavamo, jer samo tako kraj može naprijed. Ovako kao što je sada u novijoj hrvatskoj povijesti nikada nije bilo. A nisam baš sigurna da smo društvo toliko razvijene demokracije da će se netko boriti za Podravinu i Podravce ako s nama nema nikakve veze.

Koliko će Koprivnica utjecati na procese u SDP-u i tko bi se mogao zalagati za interese i potrebe Koprivnice, naravno da ćemo vidjeti. Zasad još samo popis najboljih hrvatskih SDP-ovaca koji su izabrani u Predsjedništvo i za potpredsjednike koji će uz Davora Bernardića voditi stranku.

Za potpredsjednike SDP-a izabrani su:
Peđa Grbin
Zlatko Komadina
Boris Lalovac
Rajko Ostojić

U Predsjedništvo SDP-a izabrani su:
Vedran Babić
Arsen Bauk
Biljana Borzan
Bojan Glavašević
Peđa Grbin
Siniša Hajdaš Dončić
Domagoj Hajduković
Ivo Jelušić
Romana Jerković
Zlatko Komadina
Boris Lalovac
Nenad Livun
Predrag Fred Matić
Rajko Ostojić
Ivana Posavec Krivec
Franko Vidović
Mihael Zmajlović

zatvori