Petak, 26. travnja 2024.

Strateško partnerstvo ‘spas za plinski biznis’, oporba ne želi podržati ‘velikoga gazdu’

Koprivnički gradski vijećnici većinom su glasova prihvatili predloženu podjelu imovine, obveza, svih zaposlenika koji rade u sektoru opskrbe te člana Uprave zaduženog za distribuciju (Marjan Vugrinec, op.a.) Komunalca s novoosnovanom tvrtkom Komunalac opskrba.

To je nužno da bi se konkretiziralo strateško partnerstvo s njemačkim gigantom RWE koji je zainteresiran za kupnju 75% koprivničkog plinskog sustava. Da je riječ o velikoj odluci, svjestan je zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić. No, upozorio je da Komunalac dobit ne ostvaruje prvenstveno iz plina. Štoviše, upravo taj dio poslovanja pada posljednjih godina, a za očekivati je da će tako biti i dalje.

Mišel Jakšić. Snimio Marko Posavec.
Mišel Jakšić. Snimio Marko Posavec.

Naime, veliki gospodarski subjekti poput Podravke, Carlsberga i Hartmanna traže povoljnije dobavljače s kojima se koprivnički Komunalac ne može nositi. A i sami će građani, lokalpatriotizmu usprkos, liberalizacijom tržišta birati povoljnijeg dobavljača koji će im možda u paketu ponuditi i druge energente:

— Komunalac s prometom od 30 milijuna kubika plina ne može parirati velikim dobavljačima. Ne zadržimo li velike kupce, naš biznis ne vrijedi ništa — upozorio je Jakšić.

Ernest Forjan. Snimio Marko Posavec.
Ernest Forjan. Snimio Marko Posavec.

U HDZ-u se ne slažu s činjenicom da Koprivnica prodaje biznis koji donosi profit. Iako Zrinski trg tvrdi da će kontrolnim paketom od 25% kontrolirati procese, uvjereni su da će građani za najviše dvije godine to osjetiti na svojim računima, rekao je HDZ-ov Ernest Forjan:

Očito je da ćemo u ovome dobiti gazdu i to mi nećemo podržati! Plinsku mrežu godinama su gradili građani Koprivnice i to je jedino što nam nosi dobit. Ako to prodate, treba vas biti sramota!

Stanislav Biondić. Snimio Marko Posavec.
Stanislav Biondić. Snimio Marko Posavec.

Strateško partnerstvo s jakim partnerom kakav je RWE jedini je način da se koprivnički plinski biznis spasi od poslovnih izazova na kakve Komunalac u budućnosti nije spreman odgovoriti, dodao je Jakšić. Uzvratio mu je HDZ-ov Stanislav Biondić koji je poručio da građane ne treba plašititi liberalizacijom tržišta jer će ona građanima ipak donijeti nešto dobro. No, činjenica je da se prodaje djelatnost koja je u usponu te bismo se ipak trebali pribojavati velikog partnera jer se svaki normalan čovjek boji nečeg novog i velikog.

Sektor plina nije u usponu i rastu i nema alata da tako bude, uzvratio mu je Jakšić, a raspravu je smirio HSS-ov Miljenko Flajs:

Miljenko Flajs. Snimio Marko Posavec.
Miljenko Flajs. Snimio Marko Posavec.

— Ovo nije rasprava o prodaji plinskog biznisa, već priprema za prodaju. Imate dužnost odgovoriti na pitanja vijećnika koji izražavaju svoju zabrinutost. Treba stoga odgovoriti na osnovna pitanja: Tko vam garantira da će tako velika tvrtka u budućnosti voditi brigu o razvoju Koprivnice? Zašto smo prvi u takvom poslu? Na što će se utrošiti novac od prodaje i je li to doista dobra poslovna odluka?

Da Koprivnica ipak nije prva koja prodaje svoj plinski biznis, rekao je zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Jakšić pojasnivši da su to već odradili Križevci i neki drugi manji gradovi. No, Jakšiću je ipak mnogo draža perspektiva koja se strateškim partnerstvom otvara Koprivnici:

— Mnogo sam sretniji da se netko širi iz Koprivnice nego iz Međimurja jer se Komunalac od tog udara ne bi mogao oporaviti.

Darko Tetec. Snimio Marko Posavec.
Darko Tetec. Snimio Marko Posavec.

Laburist Darko Tetec iskreno je priznao da nije kompetentan odlučiti je li prodaja plina dobra ili loša odluka:

— Stoga ću vjerovati onima koji su odgovorni, a to su Uprava Komunalca i Gradska uprava i na kraju mi gradski vijećnici koji donosimo konačnu odluku. To će sve na kraju ocijeniti i naši sugrađani.

U raspravu se uključio i Hrastov Ivica Suvalj. Sretan što je u Gradskoj vijećnici i što može sudjelovati u ovoj važnoj raspravi, zaključio je da je svjestan da je prodaja plina neminovnost: — Volio bih jedino da se novac oplemeni, a ne da se njime krpaju rupe u proračunu.

Nezavisni Mladen Švaco javno je podržao prodaju plinskog biznisa. Smatra da je to pametna odluka, no i da su motivi koje ističe gradska vlast samo izgovor za krpanje proračunskih rupa. Stoga je uputio i konkretna pitanja:

— Za što će Komunalac potrošiti novac? Za podmirenje kredita za kupovinu Pevecovog centra ili za zbrinjavanje zaposlenika Komunalca uz isplatu otpremnina?

— Ništa ne odlazi na otplatu Peveca i neće se krpati rupe — uzvratio je Jakšić te dodao i da iz Komunalca ljudi stalno odlaze i isplaćuju im se otpremnine, a masovno zbrinjavanje viška u Komunalcu nije u planu. RWE je pristao na koprivnički uvjet da sjedište firme bude u Koprivnici i da se upravo iz Koprivnice razvija poslovanje u regiji, zaključio je.

Uz vladajuće, ruke “za” digli su Karolina Vidović iz HSS-a, nezavisni Mladen Švaco, laburist Darko Tetec i Ivica Suvalj iz Hrasta. Protiv su bili vijećnici iz HDZ-a i Miljenko Flajs iz HSS-a.


Članak je objavljen u sklopu projekta “Koprivnica jučer, danas, sutra” koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

zatvori