Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Zahvaljujući anonimnoj dobrotvorki pacijentima od danas olakšana kemoterapija

Za još jednu lijepu priču pobrinula se Udruga žena s bolestima dojke Nada.

Članice su danas Dnevnoj onkologiji koprivničke Bolnice “Dr. Tomislav Bardek” predale dva infuzomata. Riječ je o aparatima koji su dio standardne opreme svake onkologije, a koprivnička ih do danas nije imala.

Osim što točno određuju dozu i protok lijeka, infuzomati uvelike olakšavaju pacijentima primanje kemoterapije te povećavaju sigurnost osoblja.

– Infuzomati su zatvoreni sistemi za davanje kemoterapije, odnosno za dodavanje citostatika. Citostatici su pod navodnicima opasni lijekovi, jer ubijaju maligne stanice, agresivni su. Kod primjene lijeka treba čuvati ne samo pacijenta već i one koji apliciraju te lijekove da ne udišu pare, da se lijek ne prolijeva… pacijentima olakšavaju primanje citostatske terapije jer ne moraju strogo držati ruku ravno i biti nepomični tijekom primanja terapije – rekla nam je predsjednica Udruge Božica Šnajdar.

Šnajdar je naglasila da su infuzomati kupljeni zahvaljujući prvenstveno donaciji jedne gospođe. Iako je donirala velikih 10.000 kuna, želi ostati anonimna. U udruzi su dodali još 7.000 i kupili čak dva aplikatora.

Naime, svaki košta 12.400 kuna, no Udruga je od dobavljača uspjela ishoditi popust od 40% pa je za dva platila samo 14.000, čime su u Nadi više nego zadovoljni.

zatvori