Ponedjeljak, 6. svibnja 2024.

FOTO Kada prognoza kaže sunčano, a sunca ni u tragovima

Prognostički modeli ukazivali su na to da će utorak obilježiti sunčano vrijeme. Pa ipak, svjedoci smo kako to ipak nije tako; niti blizu. Cijeloga smo dana bili pod neprobojnim omotačem magle i niske naoblake, a zahvaljujući niskim temperaturama mraz i inje zavladali su posvuda.

No, pogledamo li satelitsku sliku naoblake iznad Hrvatske, otkrivamo da su pod maglom ovdje na sjeveru samo dio Podravine do Bilogore, Međimurje i dio Zagorja. O čemu je riječ?

Satelitska snimka Hrvatske 6.12. u 14:15. Izvor: Sat24.com
Satelitska snimka Hrvatske 6.12. u 14:15. Izvor: Sat24.com

Radi se o temperaturnoj inverziji, pojavi tipičnoj za zimske anticiklone. Umjesto da zrak po visini bude hladniji, on je zapravo topliji pa je tako na vrhovima brda i planina toplije nego u nizini. Taj sloj toplijeg zraka zarobljava hladniji ispod sebe (znamo da se topli zrak diže, a hladan spušta) i tako danima možemo biti pod takvim “poklopcem” u magli ili pod niskom naoblakom, a s tim u paketu dolazi i hladnoća.

Nad nama je, dakle, postojana anticiklona koja će slično vrijeme podržavati do daljnjega. To ne mora nužno značiti da ćemo baš svaki dan biti zarobljeni u maglovitoj inverziji, ali je to svakako moguće.

Prognozu vremena pratite i dalje na naslovnici Drave.info, u kućici s desne strane. Jedina je to prognoza koja se izrađuje ciljano za područje koprivničke Podravine.

zatvori