Subota, 18. svibnja 2024.

FOTO / TRENERI VELIKOG SRCA: Tko zna, možda se među ovom djecom kriju budući paraolimpijci

‘Treneri velikog srca’ projekt je koji je započeo 2013. godine, a pokrenula ga je slavna hrvatska paraolimpijka Ana Sršen. Škole plivanja, atletike i stolnog tenisa svoja su vrata otvorile za više od 300 djece s teškoćama u razvoju. Jedna takva, škola plivanja, otvorena je i u Koprivnici 16. svibnja 2014. godine.

O kakvom se točno projektu radi i na koji način se pomaže djeci rekla nam je jedna od trenerica, fizioterapeutkinja i Halliwick instruktorica Rajka Bagarić.

— Riječ je o posebnom plivačkom programu za djecu s teškoćama u razvoju koji se temelji na poznatom Halliwick konceptu. To je pristup podučavanja svih ljudi, posebno onih s tjelesnim poteškoćama ili poteškoćama u učenju, da bi mogli sudjelovati u aktivnostima u vodi, kretati se samostalno i plivati. Najbitnije je da je igra temelj ovog koncepta — rekla nam je.

Što se tiče škole u Koprivnici, ona pomaže djeci već više od dvije godine. Napredovala je u svakom pogledu, a posebno u broju polaznika i volontera. Krenulo se s četvero djece i bez volontera, a danas škola broji 16 polaznika u dobi od četiri do 19 godina i desetak volontera koji gotovo svake subote, sukladno sa slobodnim vremenom, dolaze na bazene volontirati.

— U našoj školi radi broja djece koji imamo i lakšeg rada, djeca su podijeljena u dvije grupe, a neki od njih su već na putu za učenje plivačkih tehnika. Jako smo ponosni na sve njih, a pogotovo one koji su napravili svoje prve samostalne plivačke pokrete i u kojima se možda krije novi mladi paraolimpijac — rekla nam je Bagarić.

Treninzi se održavaju svake subote od 11 i 12 sati na gradskim bazenima, a cilj je da se individualnim podučavanjem djece postigne njihova potpuna neovisnost u vodi. Upravo je zbog ovakvog ‘jedan na jedan’ pristupa vrlo bitna uloga volontera.

— Našom pomoći želimo kod djece razviti motoričke sposobnosti te im unaprijediti kvalitetu života i zdravlja kako bi prevladali različite poteškoće i predrasude koje im se nameću. Željela bih zahvaliti i istaknuti sve svoje volontere. Posebno Katarinu, Megi i Martinu koje ne propuštaju doći subotom na bazen. Također zahvalila bih Ani Sršen, gradu, sponzorima i Hrvatskom plivačkom savezu osoba s invaliditetom bez kojih ovaj projekt nije bio moguć. Naravno, najveće hvala svim mojim plivačima i njihovim roditeljima koji su prepoznali vrijednost ovog programa, uključili svoju djecu te uporno dolaze na sate plivanja i svakim dolaskom na bazen i naučenom nekom novom aktivnosti daruju meni svoj osmijeh i veselje od kojeg mi je odmah dan bolji — s osmjehom na licu zaključila je trenerica velikog srca.

Jednom treningu, kojem je prethodila dodjela diploma polaznicima za sudjelovanje u projektu te zahvala volonterima i podjela majica, svjedočili smo prošle subote. Djeca koja se igraju u vodi, njihova nasmiješena lica, ali i nasmiješena lica roditelja i volontera koji im pomažu dokaz su da je ovaj projekt, ali i svi slični njemu, pun pogodak. Više ovakvih lijepih priča sigurno bi učinili djeci s poteškoćama u razvoju život još lakšim i sretnijim.

zatvori