Petak, 26. travnja 2024.

FOTO ‘Imam mala primanja pa ću od božićnice kupiti poklončiće’

Jutros je počela isplata božićnica koprivničkim umirovljenicima čija primanja ne prelaze 1.700 kuna. Zrinski trg na ovaj način nastavlja dugogodišnju tradiciju darivanja umirovljenika, a plan im je u narednim godinama božićnicu, koja sad iznosi 200 kuna, i povećavati.

— To je lijep primjer solidarnosti i poticanja jednakosti u našem gradu. Na ovaj način želimo omogućiti onima koji imaju manje da na dostojan način proslave božićno-novogodišnje blagdane. Božićnice za naše umirovljenike pokrenuli smo u suradnji s našim partnerima iz Hrvatske stranke umirovljenika i ono što mogu najaviti je da podižemo taj cenzus, ali i iznos božićnica koje ćemo davati našim umirovljenicima. To su ljudi koji su se godinama odricali za naš grad, za naše krajeve i ono što imamo danas, a imamo razvijenu Koprivnicu. Neka ovo bude malo vraćanje onoga što su nam dali — rekao je tom prigodom zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić.

Jedna od umirovljenica koja je danas podigla svoju božićnicu je Antonija Sitar. Ovakvu pomoć od Grada prima već nekoliko godina i, kaže, jako joj pomaže u vrijeme blagdana.

— Zahvaljujem Bogu i svima koji su nam ovo omogućili i koji gledaju one koji imaju mala primanja. Božićnicu potrošim za ono što mi fali u kući, neku kunu dajem i na dar u zahvalnost, a koliko mi ostane kupim male poklončiće koje inače ne bi mogla kupiti od svojih primanja — rekla nam je Antonija.

I Marija Čižmak dobivenu će Božićnicu iskoristiti za poklone. — Na tu malu mirovinu što mi imamo, da ne govorim uopće kolika je, zadovoljna sam božićnicom. Hvala svima koji su nam omogućili da je dobijemo. Imam djecu pa ću taj novac iskoristiti da im kupim poklone — odgovorila nam je na pitanje na što će potrošiti dobiveni novac.

Pravo na božićnicu ove godine ima oko tisuću umirovljenika koji svojih 200 kuna u gotovini mogu podići u dvorani vjenčaonice u gradskoj vijećnici uz identifikacijski dokument i odrezak od mirovine za listopad. Kao i prethodnih godina, umirovljenici po svoju božićnicu mogu doći do petka od 9 do 13 sati prema abecednom rasporedu, a nakon toga, od 12. do 23. prosinca na blagajnu Grada Koprivnice, također od 9 do 13 sati.

Podsjetimo, uz podjelu božićnica umirovljenicima u Koprivnici se nastavlja i tradicija darivanja djece. U suradnji s Društvom “Naša djeca” Koprivnica ove će godine poklone dobiti djeca rođena između 2001. i 2016. godine čija su oba roditelja nezaposlena, poljoprivrednici ili umirovljenici, a imaju prebivalište na području grada Koprivnice, kao i djeca korisnika zajamčene minimalne naknade i ona smještena u udomiteljskim obiteljima na području grada. Uz to, tradicionalno će se s po 500 kuna darivati i djeca smrtno stradalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

zatvori