Subota, 27. travnja 2024.

FOTO Izviđači Kamengrada u Koprivnicu donijeli Betlehemsko svjetlo

Izviđači Odreda “Kamengrad” ponovno su nam donijeli Betlehemsko svjetlo mira. Tako su 24. godinu za redom nastavili tradiciju koju su u Hrvatskoj započeli upravo naši izviđači predvođeni Miroslavom Svorenom – Mikijem kada su po svjetlo mira otišli čak u Beč.

Ove godine, koprivnički su izviđači svjetlo mira donijeli iz zagrebačke katedrale i na glavnom gradskom trgu ga predali svojim sugrađanima. Tu su ih dočekale i mažoretkinje te mješoviti pjevački zbor koprivničkih umirovljenika pod vodstvom Ane Pleskalt.

— Po dolasku iz Zagreba svjetlo smo podijelili zainteresiranim građanima, a s njime i poruku mira, ono zbog čega ovo sve radimo. Preko ove naše misije želimo prenijeti poruku mir u meni, mir s vama, želimo prenijeti na druge da su najbolji djelovi našeg života uglavnom mala i nezapamćena djela dobrote i ljubavi koja su potrebna svima nama, pogotovo u današnje vrijeme — rekao nam je voditelj Odreda Kamengrad Renato Sremec.

A izviđači Kamengrada svjetlo će u narednim danima odnijeti i u gradske i prigradske crkve. U subotu na misu zornicu u crkvi Presvetog Trojstva u Reki te u 18:30 u crkvu svetog Antuna Padovanskog u Koprivnici. Svjetlo će zahvaljujući koprivničkim izviđačima u nedjelju potom stići u crkvu Svetog Nikole, crkvu Blažene majke Terezije u Starigrad, župu Svetog Ivana Krstitelja u Koprivnički Ivanec, Pastoralni centar Svetog Leopolda na Vinici, crkvu Blažene Djevice Marije u Močile i crkvu Blaženog Alojzija Stepinca na Lenišće.

Na sam Badnjak svjetlo će odnijeti i u koprivnički Dom za starije i nemoćne osobe.

Podsjetimo, u Hrvatsku je Betlehemsko svjetlo kao simbol Djeteta Isusa koji je došao na svijet donijeti ljudima mir i ljubav prvi donio 1991. godine iz Beča tadašnji predsjednik Vlade Republike Hrvatske Franjo Gregurić, a od 1992. svjetlo donose izviđači. Te godine po Betlehemsko svjetlo išlo se k slovenskim tabornicima u Ljubljanu, a 1993. po svjetlo izravno u Beč odlaze izviđači odreda “Kamengrad” iz Koprivnice pod vodstvom koordinatora za Betlehemsko svjetlo Saveza izviđača Hrvatske Miroslava Svorena-Mikija.

zatvori