Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Dani Paje Kanižaja zaključeni još jednom spomen-pločom i svečanom dodjelom nagrada

Otkivanjem druge spomen-ploče i proglašenjem najboljih literarnih radova pristiglih na natječaj “Kanižajada Limačijada” u petak su završeni prvi Dani Paje Kanižaja.

Spomen-ploča postavljena je u njegovom rodnom Đelekovcu, u Domu kulture “Pajo Kanižaj” koji od ove godine nosi njegovo ime, a otkrili su ju načelnica Općine Đelekovec Štefica Sirutka i Pajin sin Goran Kanižaj. Svečanost su upotpunili učenici Osnovne škole “Mihovil Pavlek Miškina” iz Đelekovca i Bemian duet.

Tom je prigodom održan i kolokvij o književnom opusu Paje Kanižaja na kojemu su sudjelovali Ernest Fišer, prof. emeritus Stjepan Hranjec i Dražen Ernečić, urednik koprivničkih knjiga Paje Kanižaja.

— Ovogodišnji prvi Dani Paje Kanižaja po nama su iznimno uspjeli. Ne samo da je ostao trajan spomen Paji Kanižaju u brončanim plaketama i spomen-ploče koje su podigli građani Koprivnice zahvaljujući Gradu Koprivnici kao našem glavnom donatoru i mještani Đelekovca zajedno sa školom i djecom, već i zbog toga što su Dani Paje Kanižaja među učenicima, među školama, građanstvom. U povratnim informacijama koje dobivamo naišli smo na plodno tlo i svi se vesele trajnom spomenu na našeg velikog podravskog i hrvatskog književnika, jednog od najvećih kajkavskih književnika 20. stoljeća, na Paju Kanižaja — rekao nam je tim povodom ispred organizatora predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici Dražen Ernečić te dodao da manifestacija ima prostora za živjeti punim plućima i u narednim godinama.

U poslijepodnevnim satima na istom mjestu održana je svečana dodjela nagrada pobjednicima prvog literarnog natječaja za učenike osnovnih i srednjih škola “Kanižajada Limačijada”.

Na natječaj su pristigli radovi iz tridesetak škola iz cijele Hrvatske, a one najbolje birali su književnik Božidar Prosenjak, predsjednica Hrvatske udruge školskih knjižničara Vanja Jurilj i profesorica na zagrebačkom Učiteljskom fakultetu Diana Zalar.

— Pajo je poznat kao humorist, jedan od rodočelnika ludističke poezije u dječjoj književnosti u 20. stoljeću i jedan od četiri stupa pored Viteza, Baloga i Paljetka i mogu reći da su to mentori i klinci prepoznali. Zanimljiv broj takvih radova je došao i bilo je teško odabrati one najbolje – rekao je koordinator natječaja Siniša Cmrk.

Od naših učenika nagradu su dobili učenik trećeg razreda Osnovne škole “Braća Radić” Teo Hanžeković za rad “Moja zemla”, učenik drugog razreda Osnovne škole “Mihovil Pavlek Miškina” Borna Sabolić za rad “Kad odrastem”, učenik prvog razreda Osnovne škole “Antun Nemčić Gostovinski” Mirjam Dolenec za rad “Zaljubljeni kukuruz” i učenik trećeg razreda Područne škole Vinica Jurica Hraščanec za rad “Moja obitelj”. U kategoriji viših razreda nagradu je dobio učenik šestog razreda đelekovečke škole Domagoj Medved za rad “Pajin Đelekovec”.

Na svakoj nagradi u obliku velike i šarene leptir mašne ispisano je ime škole, ime i prezime učenika, kategorija i redni broj nagrade. Nagradu, koja je inspirirana leptir mašnom koju je rado nosio pjesnik Pajo Kanižaj i njegovom vrckavom poezijom, oblikovala je akademska slikarica i skulptorica Marija Vuletić.

Glavni medijski pokrovitelji prvih Dana Paje Kanižaja bili su Radio Drava i informativni portal Drava.info.

Dio fotografija: Blackstudio

zatvori