Petak, 26. travnja 2024.

Od iduće jeseni obilježavat ćemo Dan 117. brigade

Malo je ratnih brigada iz Domovinskoga rata, poput slavne 117. brigade Hrvatske vojske, koje nisu obilježavale svoj dan. Stoga je na prijedlog ratnih zapovjednika brigade, koja je tijekom 1991. i 1992. pretežno ratovala na novljanskom bojištu, odlučeno da se od iduće godine u Koprivnici obilježava Dan 117. brigade, stoji u priopćenju koje nam je pristiglo iz Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91).

Slavit će se 4. listopada s obzirom na to da je toga dana, točnije s 3. na 4. listopada 1991. osnovano ratno zapovjedništvo brigade, što znači da je ova ratna postrojba kroz koju je prošlo oko 3.800 branitelja s područja Koprivničko-križevačke županije tada u punom sastavu počela praktično i djelovati.

Time će se prije svega odati počast svim poginulim pripadnicima brigade, njih 38, ali i onima koji su imali sreću i ostali živi, stoji u priopćenju.

117. brigada, pod zapovjedništvom Dragutina Kralja i Ivice Zgrepca, bila je među prvima koje su oslobađale ratom zahvaćena područja, a za svoje uspjehe odlikovana je i Redom Nikole Šubića Zrinskog.

zatvori