Petak, 3. svibnja 2024.

CROMETEO: Kakvo nas vrijeme čeka u božićnom tjednu

Izvor:Crometeo

Piše Kristijan Božarov za Crometeo.

Mnogi se pitaju kakvo nas vrijeme očekuje u blagdanskom tjednu u kojega smo zakoračili. Snijeg je vjerojatno najiščekivanija vremenska pojava u ovom dijelu godine, no ni klimatološka statistika, a još manje prognostičke karte, ne idu u prilog onima koji žele doživjeti snježne pahulje u dane Božića.

Postaje jasno da će ovogodišnji prosinac biti sušan mjesec. U prve dvije trećine mjeseca u većem dijelu Hrvatske su pale tek simbolične količine oborina, a ponegdje su i potpuno izostale. Takav će se tip vremena nastaviti do daljnjega.

U utorak u nizinskom dijelu unutrašnjosti većinom tmurno, mjestimice i maglovito. Moguća je slaba rosulja koja se može smrzavati na tlu i uzrokovati poledicu. Poslijepodne su samo ponegdje moguća kraća sunčana razdoblja. U višem gorju suho, djelomično sunčano i malo toplije. Vjetar većinom slab jugoistočni, a najviša temperatura zraka od -3 do 1°C, u višem gorju toplije.

I u srijedu u nizinskom dijelu unutrašnjosti većinom tmurno, mjestimice i maglovito. Moguća je slaba rosulja koja se može smrzavati na tlu i uzrokovati poledicu. Poslijepodne su ponegdje moguća kraća sunčana razdoblja. U višem gorju suho, sunčanije i toplije. Vjetar slab. Jutarnja temperatura zraka od -8 do -2, a najviša temperatura zraka od -3 do 1°C, u višem gorju toplije.

U četvrtak i petak i dalje uglavnom suho i stabilno, a temperatura će uvelike ovisiti o količini sunca. Jutra će biti hladna uz mraz i mjestimičnu maglu. Postoji šansa za neke slabe oborine, ali je ta mogućnost vrlo mala, više kao slabo inje ili snježna izmaglica u slučaju magle. Ujutro će temperatura biti oko -5, možda ponegdje i malo niža, a danju oko nule, uz više sunca malo toplije. Vjerojatno će u gorju biti toplije i sunčanije nego u nizinama.

U subotu, na Badnjak, suho i djelomično sunčano. U nizinama mjestimice magla, osobito ujutro i prijepodne. Jutarnja temperatura zraka od -7 do -1, a najviša dnevna između 0 i 5 Celzijevih stupnjeva.

Na sam Božić vjerojatno ostaje suho, tek prema kraju dana ponegdje uz mogućnost za slabe oborine. Hladnoća će malo popustiti.

zatvori