Utorak, 21. svibnja 2024.

Vlakovi prolaze, a rampe podignute – evo što se događa

Koprivnica posljednjih dana bruji o problemima na željezničko-cestovnim prijelazima. Građani u Pavelinskoj i na Đelekovečkoj cesti iz svojih automobila gledaju kako vlakovi prolaze, a signalizacija – svjetlosni znakovi i polubranici – ne obavlja svoj posao.

Umjesto da su spuštene, rampe stoje uspravno, a jedini znak za opasnost je zvučno upozorenje koje uključuje strojovođa iz svoje kabine kada njegov vlak dođe u neposrednu blizinu prijelaza. Što se događa? Kako su nam na naš upit odgovorili iz Korporativnih komunikacija HŽ Infrastrukture, u tijeku je provođenje nužnih ispitivanja dijelova uređaja na nekoliko željezničko-cestovnih prijelaza na području Koprivnice te su oni trenutno izvan funkcije. Smatraju da se promet odvija u skladu s važećim propisima te da nije ugrožena sigurnost prometa.

Konkretno, sukladno propisima, strojovođe vlakova koji prometuju preko prijelaza koji je izvan funkcije, na osnovu pismenog naloga zaustavljaju vlak ispred prijelaza, daju zvučni signal, a potom laganom vožnjom prelaze preko prijelaza.

Na naš dodatni upit zašto o ovim testiranjima nisu obaviješteni građani Koprivnice, Ivan Kartelo iz HŽ Infrastrukture odgovorio nam je da novi prometni režim ne uzrokuje prekide ni veće poremećaje u željezničkom prometu. Sve se odvija u skladu s važećim propisima i nije ugrožena sigurnost sudionika prometa, ističe Kartelo.

Sukladno odgovorima na upit, očito je da odgovorni nisu smatrali da je potrebno obavijestiti građane Koprivnice o, kako kažu, ispitivanjima uređaja koji ne utječu na sigurnost prometa.

Iako to prometni propisi ne nalažu najsigurnije je da kao vozači stanete ispred željezničkog prijelaza i uvjerite se kako nema vlaka. Dakako, u ovakvim slučajevima potreban je dodatan oprez, a koji pogled više ulijevo ili udesno nije na odmet.

zatvori