Petak, 17. svibnja 2024.

Gubitak vida nije nikakva prepreka čitanju i naša Knjižnica to jako dobro zna

Knjižnica i čitaonica ‘Fran Galović’ među rijetkim je knjižnicama u Hrvatskoj koja slijepim i slabovidnim osobama nudi potpunu knjižničnu uslugu.

I to već deset godina otkada je s Udrugom slijepih Koprivničko-križevačke županije pokrenula pilot-projekt u Hrvatskoj i u okviru programa Europske unije CARDS 2002 dobila donaciju koja se sastoji od zvučnih knjiga, taktilnih slikovnica i igračaka, knjiga na brajici, knjiga na uvećanom tisku, računala s dodatnom opremom, Brailleovog printera za ispis s računala te transportera za uspon po stubištu osoba s višestrukom invalidnošću, odnosno teško pokretnih osoba.

Povodom 10. obljetnice svoje knjižnične usluge za slijepe i slabovidne, koprivnička knjižnica organizirala je u petak znanstveno-stručni skup pod nazivom “Socijalno inkluzivne knjižnične usluge”.

Na njemu su sveučilišni profesori i knjižničari iz cijele Hrvatske evaluirali dosadašnje napore u socijalno inkluzivnim uslugama, raspravljali o primjerima dobre prakse u Hrvatskoj i svijetu te osnaživanju kompetencija knjižničara kako bi mogli zagovarati pozicioniranje knjižnica kao relevantnih čimbenika u afirmiranju društvene pravednosti i socijalne inkluzije u hrvatskome društvu.

Snimio Marko Posavec.
Dijana Sabolović-Krajina. Snimio Marko Posavec.

— Naime, knjižnice se uz svoje tradicionalne korisnike okreću novim korisnicima i njihovim različitim potrebama. To su, u ovom slučaju kad govorimo o socijalnoj inkluziji, marginalizirane, deprivirane skupine u društvu koje su isključene iz redovnih aktivnosti društva. Danas smo obratili pažnju na njih kako bismo kao knjižnice omogućili njihovo lakše uključivanje u društvo općenito — rekla nam je ravnateljica Knjižnice Dijana Sabolović-Krajina.

Vrijedno je spomenuti i da se u koprivničkoj Knjižnici, zahvaljujući Udruzi slijepih naše županije, održava Čitateljski klub slijepih “Šišmiš” – prvi klub u Hrvatskoj koji okuplja slijepe i slabovidne čitatelje koji svoju ljubav prema knjizi i pisanoj riječi nisu zatomili unatoč tjelesnim ograničenjima.

— Ideja nam se nametnula sama po sebi pošto većina naših članova, barem s područja Koprivnice, mnogo čita. Mi smo im kroz taj čitateljski klub omogućili da razmjenjuju mišljenja jedni s drugima, nauče slušati i argumentirati vlastite stavove što im na kraju pomaže i u svakodnevnom životu i interakciji s videćim ljudima. Njima to mnogo znači, razvili su kulturu čitanja, pogotovo osobe koje su kasnije oslijepile i izgubile mogućnost čitanja na što su bili naučeni — rekao nam je voditelj projekata u županijskoj Udruzi slijepih Alen Kerovec.

Organizator skupa je Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica, a suorganizatori Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije, Hrvatska knjižnica za slijepe u Zagrebu i Komisija za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom i osobe s posebnim potrebama Hrvatskoga knjižničarskog društva.

Ustupila Knjižnica i čitaonica "Fran Galović".
Ustupila Knjižnica i čitaonica “Fran Galović”.
zatvori