Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Zimska služba ‘spremnija no ikada’, ali za čišćenje snijega odgovorni su i građani

Jutrošnjom smotrom Zimske službe Grada Koprivnice simbolično je označen početak sezone zimskog održavanja nerazvrstanih cesta, trgova, parkirališta i staza na području grada.
Mišel Jakšić. Snimio Marko Posavec.
Mišel Jakšić. Snimio Marko Posavec.

Zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić smatra da su gradske službe spremne za zimske izazove: — Osobno mislim i tvrdim da smo ove godine spremniji nego ikada do sada, ali nikada ne znamo kakve količine padalina i vremenski uvjeti nas mogu „zaskočiti“ pa ćemo se morati preslagivati u hodu. Puno puta se do sada dogodilo da dođe do situacija na koje ne možemo utjecati. Tako je bilo i lani kad se prvoga dana dogodio jedan tehnički kvar koji je odmah izokrenuo cijeli sustav čišćenja snijega. No, pripremljeno je 500 tona soli i vjerujem da će 252 km naših prometnica – cesta za automobile, kamione i takva vozila te 99 km pješačko-biciklističkih staza biti očišćeno u najkraćem mogućem roku na najbolji mogući način, čuvajući sigurnost onih koji prometuju našim prometnicama.

Direktor Kominga Nedjeljko Potroško. Snimio Marko Posavec.
Direktor Kominga Nedjeljko Potroško. Snimio Marko Posavec.

Nedjeljko Potroško, direktor Kominga u čiju ingerenciju spada održavanje koprivničkih prometnica, podsjetio je da je zakonom određeno da se zimsko održavanje obavlja kroz tri stupnja te da ceste moraju biti prohodne 24 sata po prestanku padalina. — Međutim to svi zaborave kada dođe do zimskih uvjeta. Svi žele da ceste budu crne i da se po njima može normalno prometovati kao da nije vrijeme zimskih uvjeta. Do 15 cm uopće ne treba izlaziti s ralicama na ceste već samo s posipačima. No, mi izlazimo i prije iako se točno zna kad što moramo napraviti. A vozači bi uz upotrebu zimske opreme do tad trebali moći prometovati i uvažavati zimske uvjete na prometnicama.

Gradska zimska služba intervenirala je već ovog vikenda, točnije u subotu, kako bi pripremila lokalne prometnice za prve zimske uvjete.

Za podsjetiti je i da građani imaju obvezu sudjelovati u zimskom održavanju, prvenstveno čišćenjem snijega ispred svojih kuća i poslovnih prostora, te svojim vozilima ne smiju onemogućavati čišćenje snijega. Koje su točno obveze građana, navedeno je u Odluci o komunalnom redu.

A zatreba li vam kakva intervencija, na raspolaganju su vam službe čije brojeve objavljujemo:

Upravitelj ceste Komunalni redar Mobitel Telefon
Komunalac Grad Koprivnica
Hrvoje Kuzmić 098/934-9319 048/251-819
Ivan Mikor 098/249-289 048/654-850
Zdravko Brljek 098/952-5137 048/654-851

Recimo i da redovno zimsko održavanje traje do 15. travnja iduće godine.

zatvori