Srijeda, 1. svibnja 2024.

‘Omogućavamo učenicima kojima u startu nisu podijeljene dobre karte da se izbore za bolji život’

Pedesetero osnovnoškolaca i srednjoškolaca s teškoćama u razvoju zahvaljujući županijskom projektu „Prilika za sve 2“ ove školske godine ima pomoćnike u nastavi.

Druga je to godina za redom da Koprivničko-križevačka županija putem Europskog socijalnog fonda osigurava novac za pomoćnike u nastavi u 16 osnovnih i 6 srednjih škola kojima je osnivač. Učenicima je ove godine na raspolaganju 37 pomoćnika od čega je za njih 30 novac osiguran iz Europe, a za preostalih sedmero iz županijskog proračuna. Zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ivan Pal:

Sedam asistenata je s pola milijuna popraćeno iz izvornog prihoda Županije zato jer je ministarstvo napisalo krivi natječaj. Propustilo je omogućiti učenicima osmih razreda koji se upisuju u srednju školu da se kroz taj natječaj zbrinu. Mi smo taj problem riješili preko Udruge Šegrtsko srce u tehničkom smislu, ali smo morali osigurati pola milijuna kuna i nadamo se da se to više neće dogoditi.

Snimila Nela Carek.
Snimila Nela Carek.

Cilj projekta je pružiti stručnu podršku učenicima s teškoćama u razvoju za ravnopravno uključivanje u rad i obrazovni sustav, a koliko je on važan najbolje nam je na njegovoj današnjoj početnoj konferenciji mogla potvrditi ravnateljica koprivničke Srednje škole Ksenija Ostriž:

Ove školske godine imamo prvu učenicu s teškoćama u razvoju koja je upisala fakultet i nastavila školovanje, a koja je prošle godine imala pomoćnika u nastavi u sklopu ovog projekta. U Srednjoj školi imamo učenika koji boluje od cerebralne paralize, koji je slijep i koji, zahvaljujući svom pomoćniku, uspješno već drugu godinu pohađa zanimanje upravni referent i dobro plovi kroz naše obrazovne vode. Izuzetno sam, i kao ravnateljica i kao nastavnica, zahvalna za ovu priliku jer omogućava učenicima koji nisu imali tako dobro podijeljene karte u životu u samom startu da nastave školovanje i da za sebe izbore bolji ili sretniji početak profesionalnog života.

Spomenimo da kraju da je, uz Županiju i škole kojima je ona osnivač, u realizaciji projekta sudjelovala PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja.

Ukupna mu je vrijednost 2.034.335,45 kuna od čega Europski socijalni fond sufinancira 95 posto.

zatvori