Petak, 26. travnja 2024.

Podravsko-prigorski obrtnici na studijskom putovanju u Norveškoj

Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije, u sklopu provedbe bilateralnih aktivnosti između Republike Hrvatske i Kraljevine Norveške na području korištenja biomase, od 21. do 24. studenoga organizirala je studijsko putovanje u Norvešku.

Na studijskom putovanju u ovu skandinavsku zemlju sudjelovali su i predstavnici Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije — predsjednik Zvonko Pecikozić i Kristina Kovač, predavač Obrtničkog učilišta Pouka iz područja obnovljivih izvora energije Branko Pleadin te četvorica podravsko-prigorskih obrtnika i poduzetnika koji se bave djelatnostima instalacije vode, plina, struje i centralnog grijanja: Denis Zagrajski, Christian Arnuš, Branko Dolenec i Božidar Treščec.

Cilj studijskog putovanja bio je upoznavanje sa načinima korištenja biomase u Norveškoj te educiranje obrtnika i poduzetnika za instalaciju peći i postrojenja koja proizvode energiju iz biomase. Na četverodnevnom putovanju sudionici su imali prilike vidjeti na koji način Norvežani koriste biomasu, prvenstveno u sustavima za grijanje i pripremu tople vode.

Norveški domaćini Energigarden – Energy farm održali su tri edukacije na temu proizvodnje i korištenja energije iz biomase, poduzetništva u području bioenergije te na praktičnom primjeru pokazali kako instalirati postrojenje na biomasu. Također, sudionici su posjetili pet različitih postrojenja koja rade na principu biomase.

Nastavno na ovu aktivnost, predavač koji je sudjelovao na studijskom putovanju izradit će brošuru koja će služiti kao priručnik instalaterima koji nisu imali prilike posjetiti Norvešku. Isto tako, predstavnici norveškog partnera posjetiti će Hrvatsku i održati edukacije za širu skupinu obrtnika i poduzetnika zainteresiranih za korištenje biomase te posjetiti postrojenja na biomasu na području Koprivničko-križevačke županije.

Sredstva za provedbu ove aktivnosti u iznosu od 29.813,00 eura Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije osigurala je iz Bilateralnog fonda Norveških financijskih mehanizama i EGP-a.

zatvori