Petak, 26. travnja 2024.

Evo tko je osvojio posljednje mjesto na TEDx-u u Knjižnici

Deseta po redu TEDxKoprivnicaLibrary konferencija održat će se ove subote u Knjižnici i čitaonici ‘Fran Galović’. Stotinjak ponuđenih ulaznica ‘planulo’ je već prvoga dana, ali Drava.info jednu je spremila za vas!

Ulaznicu za 10. TEDxKoprivnicaLibrary osvojila je Ivana Maltarić. Čestitamo!

Pod geslom “Jer vještina ne poznaje spol”, Koprivničancima će se predstaviti 7 iznimnih žena i jedan muškarac koji će publiku inspirirati svojim vizijama i dostignućima u područjima kojima se bave i u kojima ostavljaju velik trag.

TEDx konferencija održat će se ove subote, 12. studenoga s početkom u 18 sati na Stručno-znanstvenom odjelu Knjižnice i čitaonice “Fran Galović”.

Među govornicama svakako valja istaknuti naše Koprivničanke Andreju Salajec i Mašu Zamljačanec koje su osnovale udrugu Mamuze i uspješno podignule kulturnu scenu u Koprivnici, kao i provele brojne druge aktivnosti.

Ova se konferencija odvija povodom TEDWomen konferencije koju organizira TED svake godine, a posebnost ove konferencije jest da naglašava snagu žena i djevojaka koje su kreatorice i donositeljice promjena.

Prvu govornicu nemoguće je ukratko predstaviti. Lidija Kralj profesorica je matematike i informatike, no ne samo to – urednica je digitalnog časopisa „Pogled kroz prozor“, eTwinning ambasadorica za Hrvatsku, članica Nacionalnog vijeća za odgoj i obrazovanje, voditeljica brojnih projekata i još mnogo toga. Pokušat će vas inspirirati svojim viđenjem računalnog razmišljanja koje se može primijeniti u različitim područjima. Primjenom računalnog razmišljanja i kvalitetnim informatičkim obazovanjem možemo razumijeti svijet, ali postati interaktivni stvaratelji te mijenjati postojeće.

Tea Žakula, docentica i voditeljica Laboratorija za energetsku učinkovitost na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu ujedno je incijator osnivanja spomenutog laboratorija s ciljem unapređenja kvalitete istraživanja i edukacije u u području energetske učinkovitosti. Doktorirala je na prestižnom sveučilištu MIT (Massachusetts Institute of Technology) u SAD-u. Ona se pita gdje smo i kuda idemo s našim zgradama – što ih zapravo karakterizira? Što uopće znači pametna zgrada i jesu li zaista ove danas bolje i pametnije građene od onih u 12. stoljeću?

Do djetetove 3. godine razvije se gotovo 80% njegova mozga. Znaju li roditelji na što se u razvoju moraju fokusirati u tom razdoblju djetetova života? Ako imaju pitanja, odgovore zna Irena Orlović, uspješna poduzetnica, vlasnica izdavačke kuće, kreatorica web-aplikacije Pametnica koja sadrži više od 1000 edukativnih materijala za rad s djecom. Njezina je misija pomoći svima onima koji žele doći do potrebnih informacija kako bi djeci osigurali zdrav fizički i psihički razvoj, a poseban naglasak stavlja na emocionalnu inteligenciju kao temelj zdravog intelektualnog razvoja djeteta.

Dvije Koprivničanke i velike prijateljice, Maša Zamljačanec i Andreja Salajec pokrenule su udrugu za promicanje suvremene umjetnosti i kulture Mamuze. Uspješno se bave organizacijom kulturnih događanja u Koprivnici te sudjeluju u umjetničko-istraživačkim projektima i brojnim radionicama. U svojem govoru osvrnut će se na jedno posebno mjesto – Koprivnicu. Mali, ali veliki grad za koji kažu da je grad po mjeri čovjeka, grad ljudi koji djeluju u zajedništvu i jedni od drugih uče i nasljeđuju želju za učenjem.

Među osam inspirativnih govornika predstavit će se začetnici umjetničkog web-projekta „Od5do95“, bivši i sadašnji studenti Akademije dramskih umjetnosti Andrea Kaštelan, Arijana Lekić-Fridrih i Marin Leo Janković. Njihov projekt zamišljen je kao medij za prenošenje priča žena o tome što znači biti žena u Hrvatskoj te kako se njihov put razlikuje u odnosu na živote njihovih predaka. Cilj je potaknuti međugeneracijski dijalog, a svaka žena koja sudjeluje u ovoj vremenskoj crti predstavlja po jednu godinu života – od 5 do 95 godina.

TED je neprofitna organizacija posvećena idejama vrijednim širenja, a Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica je prva knjižnica u EU koja je nositelj TED-ove licence, od 2013. godine. Događaj nosi naziv TEDxKoprivnicaLibrary gdje „x“ označava „samostalno organiziran TED događaj“.

zatvori