Subota, 18. svibnja 2024.

Koprivnička knjižnica bogatim programom obilježila Mjesec hrvatske knjige

U cijeloj se Hrvatskoj od 15. listopada do 15. studenog obilježavao Mjesec hrvatske knjige, manifestacija koja već desetljećima promiče značaj knjige i čitanja u životima pojedinaca i društva. Tim povodom i Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica organizirala je niz događanja i akcija za djecu, mlade i odrasle.

Na samom početku Mjeseca knjige, 15. listopada, u suradnji s Udrugom slijepih Koprivničko-križevačke županije, obilježen je Dan bijelog štapa izložbom i reprodukcijom zvučnih knjiga za slijepe i slabovidne u izlozima Knjižnice, a u suradnji s Podravsko-prigorskim ogrankom Društva hrvatskih književnika održan je kolokvij o književnom stvaralaštvu Božice Jelušić.

U mjesec dana održano je čak pet književnih susreta, od toga tri za odrasle i dva za djecu, kojima je ukupno prisustvovalo više od tristo posjetitelja. Koprivničkoj publici predstavile su se suvremene autorice mlađe generacije Marina Vujčić i Merita Arslani, dok je u organizaciji Bibliobusne službe u Đelekovcu po prvi put gostovao jedan od najznačajnijih, ali i najpopularnijih hrvatskih književnika, Pavao Pavličić. Učenici šestih razreda gradskih osnovnih škola imali su priliku uživo upoznati književnicu Jasminku Tihi Stepanić, nagrađivanu autoricu romana za djecu i mlade, a s najmlađim korisnicima knjižnice družio se domaći autor, Boris Kralj, kojem je ove godine objavljena prva slikovnica “Mali jež i zeko”.

Ustupila Knjižnica i čitaonica "Fran Galović" Koprivnica.
Ustupila Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica.

Već po osmi put provedena je akcija Koprivnica čita 100 na sat – maraton javnog čitanja naglas – tijekom kojeg se čitalo u knjižnici, vrtićima, gradskoj Bolnici, Domu za starije. Akcijom je ove godine bilo obuhvaćeno više od 500 sudionika, od toga čak 117 volontera – čitača: učenika i nastavnika iz svih koprivničkih osnovnih i srednjih škola, odgajatelja, knjižničara, studenata i profesora Sveučilišta sjever, članova udruga.

Knjižnica je i ove godine tijekom Dana otvorenih vrata, održanog u subotu, 5. studenoga, organizirala zanimljiv program za sve Koprivničance, ali i druge sadašnje i buduće korisnike. Osim besplatnog učlanjivanja i vraćanja knjiga bez zakasnine, posjetitelji su mogi sudjelovati u zabavnim nagradnim igrama, a desetak zainteresiranih građana iskoristilo je priliku kroz šetnju parkom do lokacije buduće, nove knjižnične zgrade, kod župne crkve sv. Nikole, porazgovarati o urbanističkoj, arhitektonskoj i kulturnoj budućnosti grada pod stručnim vodstvom povjesničara i sveučilišnog profesora Hrvoja Petrića, povjesničara umjetnosti i arheologa Marijana Špoljara, arhitekta Antonia Grgića i ravnateljice knjižnice Dijane Sabolović-Krajina.

Mogućnost besplatnog upisa u Knjižnicu povodom Dana otvorenih vrata iskoristile su 222 osobe, od toga 80 djece i 142 odraslih. U suradnji s Knjižnicom Goethe instituta Hrvatska promovirana je nova multimedijalna zbirka na njemačkom jeziku pod nazivom “Goethe”, a predstavljen je i novouređeni Kutak za mlade u Odjelu za odrasle.

Knjiga vraćena nakon 26 godina. Ustupila Knjižnica i čitaonica "Fran Galović" Koprivnica.
Knjiga vraćena nakon 26 godina. Ustupila Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica.

U akciji “Subotom bez zakasnina” u Mjesecu hrvatske knjige, tijekom tri subote, 15. listopada, 5. i 12. studenog, čak je 115 “zaboravljivih” korisnika vratilo ukupno 208 knjiga – od toga 87 knjiga u Dječjem odjelu te 161 knjigu u Odjelu za odrasle i u Stručno-znanstvenom odjelu. Zanimljivo je da je vraćena jedna knjiga koja je bila posuđena prije 26 godina, daleke 1990. godine!

U okviru programa Koprivnička AGORA 21 održana je Tribina o arhitekturi novih knjižničnih zgrada na kojoj je Antonio Grgić, dipl. arh., govorio o arhitekturi Nizozemskih knjižnica u Amsterdamu, Rotterdamu i Utrechtu. Dvadesetak nazočnih razvilo je potom zanimljivu raspravu o primjerima knjižnica iz svijeta i njihovoj mogućoj primjeni u našoj sredini te je sa skupa upućeno niz pitanja i prijedloga gradskoj Upravi vezano za projekt nove gradske knjižnice i njegovu što skoriju realizaciju na lokaciji koju je Grad Koprivnica nedavno odredio za tu svrhu, na uglu Esterove i Školske ulice u Koprivnici.

Priča o novoj koprivničkoj knjižnici nastavljena je tijekom Mjeseca knjige i velikom izložbom “Knjižnica između prošlosti i budućnosti”, povodom obilježavanja 170. obljetnice prve čitaonice u Koprivnici (1846.- 2016.) s jedne strane i promišljanja kakva bi buduća knjižnica trebala biti prema željama i potrebama građana iznesenima u anketi provedenoj u knjižnici ovoga ljeta.

U suradnji s Družbom “Braća Hrvatskoga Zmaja” na pročelje knjižnice postavljena je spomen-ploča znamenitoj književnici, esejistici i knjižničarki Boženi Loborec povodom 90. obljetnice njezina rođenja, a u suradnji s Podravsko-prigorskim ogrankom Društva hrvatskih književnika, u sklopu Galovićeve jeseni, održana je i večer sjećanja “Kak’ nas je špotala Božena Loborec”.

Ustupila Knjižnica i čitaonica "Fran Galović" Koprivnica.
Ustupila Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica.

Članovi Čitateljskog kluba Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica održali su redoviti susret tijekom kojeg su raspravljali o pričama iz zbirke „Brod“ Nama Leja, a za sljedeći susret koji će se održati 29. studenog odabrali su upravo roman Zorana Ferića koji je nagrađen nagradom „Fran Galović“ za ovu godinu.

Pri samom kraju Mjeseca knjige, 12. studenog, održana je deseta po redu TEDxKoprivnicaLibrary konferencija koja je bila u znaku velikih žena u malom gradu. Pod sloganom „Vještina ne poznaje spol“ pred stotinjak posjetitelja Lidija Kralj, Tea Žakula, Andreja Salajec, Maša Zamljačanec, Andrea Kaštelan, Arijana Lekić-Fridrih, Marin Leo Janković (od5do95) i Irena Orlović predstavile svoje zanimljive projekte i ideje vrijedne širenja. I ovoga puta tražila se karta više za TEDx konferenciju, kojoj zbog ograničenog prostora u Knjižnici, na žalost, ni ovaj put nisu mogli prisustvovati svi koji su to željeli.

Ustupila Knjižnica i čitaonica "Fran Galović" Koprivnica.
Ustupila Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica.

I bibliobus se pridružio obilježavanju Mjeseca hrvatske knjige – osim već spomenutog književnog susreta s Pavlom Pavličićem u Đelekovcu, organizirani su brojni susreti i posjeti djece iz vrtića i učenika, održana je pričaonica u Područnoj školi Plavšinac te već tradicionalno druženje s djecom u Podravskom suncu. Za korisnike bibliobusa u dječjim vrtićima širom Županije, kojih bibliobus posjećuje ukupno čak trinaest, pripremljene su nove Vrećice iznenađenja i zabave – među korisnicima vrlo omiljeni tematski paketi opremljeni slikovnicama, društvenim igrama i drugim didaktičkim materijalima kojima je cilj poticanje čitanja na zabavan način i stvaranja čitalačkih navika kod djece od najranije dobi.

Svi oni koji vole kupovati knjige, mogli su vrlo povoljno tijekom Mjeseca hrvatske knjige doći do primjeraka otpisanih iz fonda knjižnice koje su se prodavale u Odjelu za odrasle ili do nekih drugih zanimljivih naslova na 2. Jesenskoj tržnici knjiga koja se redovito jednom mjesečno provodi u suradnji sa Šarenim dućanom ispred knjižnice.

U nacionalnom natječaju za Najbolji selfie u knjižnici, organiziranom također povodom Dana hrvatskih knjižnica, na temu Što mi znači knjižnica, osobito su uspješne bile knjižnice iz Koprivničko-križevačke županije – među tri nagrađene fotografije jedna je stigla iz Đurđevca, a jedna iz Koprivničkih Bregi, dok je od ukupno 86 fotografija pristiglih na natječaj čak 37 bilo upravo iz naše Županije.

Ustupila Knjižnica i čitaonica "Fran Galović" Koprivnica.
Ustupila Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica.

Iako je Mjesec knjige završio, i dalje se nastavlja akcija upoznavanja s prostorom i uslugama knjižnice za sve osnovne i srednje i škole u Koprivnici i okolici, a također i dalje traje akcija besplatnog učlanjivanja učenika prvih razreda svih koprivničkih srednjih škola, pa Knjižnica posebno poziva nove srednjoškolce da dođu što prije i besplatno se učlane u Knjižnicu.


Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Grada. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti Korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada.

zatvori