Četvrtak, 25. travnja 2024.

Izložba, projekcija filma i performansi u AK galeriji

U subotu se u AK galeriji otvara izložba “Ćelavi se vuku za kosu” Marijana Crtalića, a varaždinski dvojac Marko Presečki i Marin Kereša predstavit će glazbeno-poetski performans “Fragmenti opsesije”.

U 20 sati otvara se izložba Marijana Crtalića “Ćelavi se vuku za kosu” u sklopu koje će poznati sisački umjetnik predstaviti svoj dokumentarni film “Industrijski raj”. Film tematizira odnos recentnog hrvatskog sustava vrijednosti spram kulturne baštine nastale suradnjom radnika i umjetnika u okviru likovnih kolonija u sisačkoj Željezari 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća. Kroz odnos prema radničkom kulturnom nasljeđu očitava se današnji odnos prema radnicima i radu općenito. U stvari, odnosa praktički niti nema.

Uz projekciju filma, posjetitelji će moći pogledati i video dokumentacije ranijih Crtalićevih performansa, a autor će izvesti i do sad neizveden performans “PDV”.

Nakon izložbe, posjetitelji će moći uživati u još jednom performansu koji spaja glazbu i poeziju na jedinstven način. “Fragmenti opsesije” je umjetnički projekt koji spaja poeziju, glazbu, teatar, pružajući jedinstveni doživljaj svojevrsne sinteze osjeta.

Kroz rekonstrukciju tradicionalnih umjetničkih formi i sadržaja projekt se izgrađuje kao nova cjelina u kojoj glazba dočarava prostor stvoren u samoj utrobi teksta. Publika se na neki način izaziva da kroz nadrealistični izričaj teksta prispituje svoju vlastitu osobnost. Performans izvode Marko Presečki i Marin Kereša iz Varaždina.

Marijan Crtalić (Sisak, 1968.) diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1992. Multimedijalni je umjetnik koji se bavi performansom, videom, instalacijama, fotografijom, a kroz radove preispituje vlastiti identitet i kritički propituje društvenu svakodnevicu. 2007. godine je pokrenuo projekt Nevidljivi Sisak iz kojeg su se razvili projekti Mogućnosti otpora, Aktivna memorija i festival Željezara. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi i radi u Zagrebu i Sisku.


Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Grada. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti Korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada.

zatvori