Utorak, 19. ožujka 2024.

FOTO Zavirite s nama u prošlost i pogledajte kako su nekada izgledale koprivničke hiže

U koprivničkom Muzeju postavljena je izložba „Od hiže do hiže – Podravska hiža iz Zbirke etnografske fotografije“, a cilj joj je osvijestiti sugrađane da su i one dio naše lokalne baštine i identiteta.

Tipičnih podravskih hiža danas u našem kraju ima izrazito malo, a one koje još uvijek ponosno stoje izmijenjene su raznom dogradnjom ili su u jako lošem stanju. Iz tog razloga koprivnički su muzealci odlučili postaviti izložbu na kojoj će dokumentarnim fotografijama prikazati kako su izgledale tipične podravske hiže u Koprivnici.

— Te fotografije prvi je počeo prikupljati osnivač našeg Muzeja, dr. Leander Brozović, jer je smatrao da su one neka vrsta kulturnih spomenika grada koje su nama naši preci ostavili u naslijeđe, a koje smo mi dužni čuvati, sačuvati i predati što više informacija o njima budućim naraštajima — kazala je Dravi.info viša kustosica Marija Mesarić.

Uz dokumentarne fotografije, izrađen je i 3D prikaz modela kuće koja prikazuje kako su podravske hiže izgledale u unutrašnjosti, a izložene su i fotografije na kojima se može vidjeti što se sada nalazi na njihovim mjestima.

Tipična podravska hiža bila je izgrađena od prirodnih materijala – konstrukcija od drveta i to uglavnom hrasta, zidovi su bili od pletera koji se omazivao blatom, a krov je najčešće bio prekriven rađenom slamom ili ritkom, u području kraj Drave i trskom.

— Imala je dvije ili tri prostorije, a kuće su čak izvana bile povapnjene. Obično su te kuće zvali stare kuće ili jedinke jer je ta prva, najveća prostorija bila uz ulicu. Ako je stanovalo više članova obitelji, jer su nekad ljudi živjeli u zadrugama, onda je ona imala još drugih prostorija, treću prostoriju koja se zvala komora — kaže Mesarić.

Podravsku hižu gradili su ljudi, lokalni graditelji i cimermani; za njihovu gradnju kažemo da je „arhitektura bez arhitekta“.

Najviše takvih kuća izgrađeno je u 18. i 19. stoljeću, a počele su nestajati 80-ih godina. Danas možemo vidjeti tek njezinih primjera, ističe Mesarić.

— Primjerak takve kuće, ali u kojoj se ne živi, je Muzej Josipa Cugovčana u Podravskim Sesvetama, a malo bliže nama su podravske hiže obitelji Hećimović u Jagnjedovcu gdje su stare kuće sačuvane, ali su i uklopljene u suvremeni način života.

Kako su izgledale tradicionalne podravske hiže prisjetiti se možete u koprivničkom Muzeju do 20. prosinca.


Ovaj je dokument izrađen uz financijsku podršku Grada. Sadržaj ovoga dokumenta u isključivoj je odgovornosti Korisnika i ni pod kojim se uvjetima ne može smatrati kao odraz stajališta Grada.

zatvori