Petak, 26. travnja 2024.

Hrvatsko-mađarsku suradnju jačaju i umjetnici poput Zlatka Price

Koprivničko-križevačka županija nastavlja suradnju s prijateljskim županijama i gradovima u Mađarskoj.

Poveznica su nam Hrvati koji žive s druge strane Drave. Jedan od njih je i veliki hrvatski umjetnik rođen u Mađarskoj Zlatko Prica. On je tijekom Drugog svjetskog rata boravio u Koprivnici i izradio crteže s motivima iz logora Danica. Stoga su Zaklada Zlatka i Vesne Price i Muzej grada Koprivnice dogovorili suradnju. Više nam je rekao dožupan Ivan Pal:

— Krajem prošlog tjedna u petak bili smo u Pečuhu na otvaranju izložbe Zlatka Price. Mnogi ni ne znaju da je ovaj veliki hrvatski umjetnik rođen u mađarskom Pečuhu. Taj je grad odlučio pokloniti ovu izložbu Koprivničko-križevačkoj županiji i ona će iduće godine biti postavljena u Galeriji Koprivnica. Neke tehničke detalje već su dogovorili viša savjetnica za kulturu naše županije Vesna Peršić Kovač i ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin, koji su u petak bili u Pečuhu.

Sam dožupan Pal predstavljao je pak našu županiju na svečanosti Dana Hrvata u Mađarskoj, kojom naši sunarodnjaci obilježavaju i osnivanje državne samouprave u toj susjednoj zemlji. Svečanost je ovaj puta održana u Nagykanizsi, a za očekivati je da će kulturno-sportska suradnja, koju intenzivno provodimo proteklih godina, rezulatirati i jačom gospodarskom suradnjom te još efikasnijim zajedničkim povlačenjem novca iz europskih fondova za zajedničke projekte.

Također je potvrđeno da će u Koprivničko-križevačkoj županiji idućeg proljeća biti održan okrugli stol o suradnji regionalne i lokalne samouprave iz Hrvatske s građanima hrvatske nacionalne manjine u Mađarskoj, Sloveniji i Srbiji. Očito je, kaže Pal, da se Hrvati u tim zemljama više oslanjaju na hrvatske općine, gradove i županije nego na hrvatsku državu.

zatvori